BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 juni 2009 @ 15:39 door | 5 reacties

Alleen maar oog voor jongeren?

oudereLaatst werd ons in een blogreactie voor ogen gehouden dat de bibliotheek een blinde vlek heeft: een sterke focus op jongeren en geen oog voor ouderen. Is dat werkelijk zo?

Zo’n opmerking werkt flink door! Want ons Strategisch Beleidsplan 2009-2012 kreeg niet voor niets de titel ‘Voor alle Vlissingers’ mee. De bibliotheek wil voor iedereen ‘wegwijzer’ in de wanordelijke wereld van kennis, recreatie en informatie zijn. Is het dan echt zo dat we te veel aandacht hebben voor de jeugd en ouderen verontachtzamen? Ik denk het niet!

Mobiele voorziening
Toegegeven, Bibliotheek Vlissingen ging met haar dienstverlening met de bibliobus op acht standplaatsen in Vlissingen erg ver. Als enig stedelijk gebied in Zeeland bracht zij de mobiele voorziening tot in de verschillende wijken, tot in het Middengebied toe: enkele honderden meters verwijderd van de centrale bibliotheek. Geen enkele stad in Zeeland had de afgelopen dertig jaar zo’n aanbod! Ook niet in Terneuzen, een langgerekte stad waar het vanuit ‘zuid’ echt ver fietsen is naar de centrale in het centrum. Met een dergelijke service liet Bibliotheek Vlissingen blijken er voor iedereen te zijn.

Maar wat nu? Met het vertrek van de bibliobus biedt de bibliotheek in Ter Reede een prachtige bibliotheekvoorziening met duizenden boeken voor alle belangstellenden uit de wijk. Met het ‘Open Hof’ en ‘Het Majoraat’ zijn we in gesprek om ook voor Paauwenburg een vergelijkbaar filiaal te openen. Daarover binnenkort meer.

Boeken aan huis
Voor lezers, die echt slecht ter been zijn, bezorgen we boeken thuis. Die groep klanten is momenteel bijna even groot als de volwassen lenersgroep op de bibliobus. Daarnaast is er een gelegenheidsservice om boeken aan huis te brengen als een bezoek aan de bibliotheek echt even niet mogelijk is. Kortom: we willen het iedereen naar de zin maken en blijven dat doen.

Beleidskeuzes maken is en blijft lastig. De bibliotheek ontwikkelt zich sterk en doet dat al jaren met een gelijkblijvend budget. Dat willen we volhouden, want alleen door steeds te veranderen kunnen we ook in de toekomst een moderne bibliotheek blijven. Wat dacht u bijvoorbeeld van een heel ander dilemma?

BeBoeken
Afgelopen weekend adverteerde de libris-boekhandelgroep voluit met een reader voor het elektronische boek. Met het zogenaamde BeBoek kunt u op een aangename wijze digitale teksten lezen. Op de website van deze groep, www.libris.nl, zijn verschillende elektronische boeken te downloaden. Een bescheiden, maar modern aanbod: Grunberg, Zwagerman en Enquist bijvoorbeeld.

De bibliotheek staat dan voor de vraag of dergelijke media ook aangeboden moeten worden in het uitleenassortiment. De ene groep klanten roept van niet. Elektronische boeken zouden de doodsteek worden voor het traditionele boek. Dat mag niet gestimuleerd worden. Anderen vinden het vanzelfsprekend dat dergelijke downloadbare boeken straks geleend kunnen worden, want het is immers de boekvorm van de toekomst. Wat vindt u daarvan?

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden

Reageren

5 thoughts on “Alleen maar oog voor jongeren?

 1. klina schreef:

  Persoonlijk heb ik geen enkel bezwaar tegen downloadbare boeken maar ik vraag me af hoe je ze leenbaar kunt maken. Met een fysiek boek is dat niet zo moeilijk maar hoe biedt je zo’n download aan? Vanaf de website van de bibliotheek, op een kaartje, usb-stick, etc. Hoe zit het met kopieer beveiliging? En gaat de bibliotheek dan ook van die apparaten uitlenen waarop de boeken gelezen kunnen worden? De meeste mensen lezen per slot van rekening voor hun ontspanning, uren naar het scherm van je laptop staren is niet echt ontspannend en lezen van zo’n pietepeuterig telefoonschermpje al helemaal niet.

 2. Kees Hamann schreef:

  Dag Klina,

  Het lezen van e-books kan uitstekend op een e-book reader, die voor minder dan 300 euro te koop is bij de boekhandel. Ik heb aparaatjes gezien met een prachtige bladspiegel en een gewicht van een redelijke roman, keurig in een leren hoes vervat.
  Voor een regelmatige lezer is dit een goede investering, als er voor redelijke prijzen e-books te downloaden zijn. Tot het zover is en tot er een ruim aanbod aan Nederlandstalige boeken te verkrijgen is, overweegt Bibliotheek Vlissingen ter kennismaking e-book readers te gaan uitlenen.
  Maar de vraag is en blijft: zou daarvoor belangstelling zijn?

 3. Klina schreef:

  Dag Kees, Ik denk dat er zeker wel belangstelling is voor e-books. De readers worden steeds handzamer en geavanceerder en ik heb op internet al verschillende reacties gelezen van mensen die oh zo blij zijn met hun aanwinst. Maar 300 euro is voor veel mensen toch een flinke investering, daar kun je jarenlang je lidmaatschap van de bibliotheek van betalen…
  Als het mogelijk is om boeken vanaf thuis/werk/vakantieadres/etc. te downloaden uit de bibliotheek is een e-book ideaal voor mensen die geen tijd/mogelijkheid hebben om naar de bibliotheek te komen. Amazon heeft al laten zien dat het mogelijk is om boeken op afstand van een reader te wissen (http://www.nu.nl/internet/2045059/amazon-wist-boeken-orwell-van-kindle.html) dus je zou kunnen denken dat na een paar weken het boek automatisch gewist wordt.
  Maar volgens mij is er zeker belangstelling voor, maar het kan tijd kosten om de papieren boekliefhebbers van de voordelen te overtuigen.

 4. Karin schreef:

  Focus, bieb alleen maar oog voor jongeren???

  Geachte bieb directeur,

  Gebleken is dat vorig jaar de maandelijkse knutsel/leesmiddag in herfst/winter/lente is weggesaneeerd voor de jonge kinderen tussen 6-12 jaar.
  Door de medewerkster van de Vlissingse bieb is verteld dat dit op de scholen terug zou komen. Hier heb ik tot op heden niets van mogen merken.

  Via deze weg verzoek ik u om deze gezellige knusse en spannende leeszolder in oktober, november, december, januari,februari, maart weer open te stellen. Als het om een geldprobleem gaat kunnen misschien nog vrijwilligers opgeroepen worden.

  Mijn dochtertje is zes jaar. Komt graag naar de bieb om te snuffelen tussen de leesboeken, echter onlangs vroeg ze uit haar zelf wanneer ze weer naar de knutsel/voorleesmiddag in de bieb mag? Helaas!!!!!

  Met de spannende voorleesmiddag blijft het altijd een leuke happening om naar de bieb te gaan en te blijven gaan.
  De kinder verf/gedichten schilderij tentoonstelling in de bieb was ten slotte ook een leuke activiteit.
  Maak u sterk voor de jeugd.

  Bij voorbaat dank mocht u de kans zien om de voorleesmiddag terug te laten komen.

  MVG Karin en van mijn dochter van zes jaar

  1. Kees Hamann schreef:

   Dag Karin,
   Goed te horen dat de druk bezochte knutsel- en voorleesmiddagen gemist worden, want het was uit alle reacties al wel duidelijk dat het zeer gewaardeerde activiteiten zijn. Ik heb eerder als een uitgelegd dat Bibliotheek Vlissingen al sinds enkele jaren bezig is veel energie en middelen vrij te maken om ons ‘sterk te maken voor de jeugd’. Dat begon met de automatisering van de uitleenadministratie en gaat verder door medewerkers andere taken te geven en op scholen mediatheken te openen. De afgelopen jaren zijn drie mediatheken op school geopend en het komende schooljaar zullen er nog enkele volgen. Op Het Kompas te Souburg wordt momenteel de vierde ingericht. In 2013 hebben alle basisscholen, die dat willen, een goed ingerichte mediatheek. Wij willen op elke school de door uw dochter zo gemiste activiteiten gaan organiseren. Daar zullen we veel vrijwilligers bij nodig hebben, maar één ding is zeker: ze worden weer ouderwets gezellig en er zullen heel veel kinderen van kunnen genieten.
   Vorig jaar hebben we de activiteiten stopgezet om ruimte te maken voor het organiseren van de gewenste omslag, want dat gaat allemaal niet vanzelf. Zeker in de wetenschap dat er ook zware bezuinigingen boven ons hoofd hangen, benadrukt bij ons de noodzaak goede keuzes te maken.

   voortgang
   U hebt nog niets gemerkt van terugkeer van de activiteiten op scholen. Dat klopt, want we zijn al wel stapje voor stapje met kinderen op twee scholen begonnen met kleinschalige activiteiten, maar die lijken nog in niets op de bijeenkomsten op de sprookjeszolder. Geef ons echter nog even de tijd, want zoals u uit deze reactie kunt opmaken, gaan de activiteiten ons zeker aan ons hart en doen we er alles aan om die in een nieuwe vorm terug te laten keren.

   Met vriendelijke groet,

   Kees Hamann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA