BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

8 juni 2009 @ 12:00 door | 3 reacties

Beroepsdeformatie? Hoezo?

read_narrowweb__300x4630Ik kan het nooit laten: als ik ergens op vakantie ben, moet ik daar de bibliotheek bezoeken. Zo brachten de afgelopen jaren me naar de meest uiteenlopende bibliotheken.

In het buitenland
In 1994 was ik in de prachtige 17e eeuwse  Strahov-bibliotheek, de bibliotheek van het gelijknamige klooster in Praag. Deze bibliotheek telt meer dan 200.000 boeken en vormt de nationale bewaarplaats van de Tsjechische literatuur.

In New York was ik in 1996 in de New York Public Library aan Fifth Avenue, een immens gebouw dat eruit ziet als een Griekse tempel, met marmeren hallen en grote trappen. De beroemde enorme Reading Room beslaat twee blokken heeft prachtige plafondschilderingen en reusachtige kroonluchters.

In Tibet bezocht ik in 2004 verschillende kloosters, die meestal een bibliotheek hebben waarin zich de gebedenboeken bevinden. Deze gebedenboeken bestaan uit langwerpige kistjes waarin papieren stroken zitten die bedrukt zijn met gebeden. Meestal worden ze in dezelfde kloosters gedrukt. In de kloosters kun je de monniken de teksten van deze gebeden zien en horen zingen, begeleid door cymbalen en hoorns. Een bijzondere en  indrukwekkende ervaring.

Erg leuk vond ik de Public Library in Clifden, aan de Ierse westkust: een kleine, wat rommelige bibliotheek, gehuisvest in een schattig roze gebouwtje aan Main Street. Er hing destijds een poster voor het raam die de ‘Amnesty-Week’ aankondigde: men kon in die week zijn (te late) boeken boetevrij inleveren.

… maar ook in Nederland
Niet alleen de buitenlandse bibliotheken, ook de bibliotheken in Nederland, van groot tot klein, mogen zich verheugen in mijn belangstelling.
Van Amsterdam tot Castricum, van Valkenswaard tot Roosendaal, iedere bibliotheek heeft wel iets speciaals: een opvallende entree, een handige ronde balie, leuke indirecte led-verlichting bij de kasten, duidelijke bewegwijzering met enorme letters, hippe bedrijfskleding of aparte thema-presentaties.

Ik vind het geweldig om in andere bibliotheken rond te kijken. Zelfs toen een van mijn kinderen eens in het UMC in Utrecht lag, kon ik het niet laten een bezoek te brengen aan de medische bibliotheek aldaar.

Hoezo: beroepsdeformatie?

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “Beroepsdeformatie? Hoezo?

  1. Edwin schreef:

    Een prettige afwijking is het. Ik stond laatst ook weer in een bibliotheek, in Nes, Ameland. En hoe klein die ook is: het was toch weer inspirerend :-)

  2. Andrea schreef:

    Heel herkenbaar. En ben je in de bibliotheek geweest? vroeg ik aan een bibliotheekcollega die zojuist was teruggekeerd uit Coimbra, Portugal.

  3. Danniëlle schreef:

    Heel herkenbaar, zelfs in Nieuw-Zeeland bezocht ik er een aantal. In Geraldine, een klein plaatsje in the middle of nowhere op het Zuidereiland was ik super blij dat ik in de lokale bibliotheek daar kon internetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA