BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 juni 2009 @ 12:10 door | 2 reacties

Bestsellers reserveren?

bestsellerIedere week wordt ‘De Bestseller 60‘ samengesteld door De Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Dit gebeurt op basis van de verkoopgegevens van
meer dan 900 Nederlandse boekwinkels. Deze 60 bestsellers kunt u dan weer tegenkomen in tijdschriften en kranten en natuurlijk in uw bibliotheek.

Regelmatig komt het voor dat er een klant aan de balie staat met een uitgeknipt artikel over een boektitel met de vraag of dat boek ook aanwezig is in de bibliotheek. Wanneer dan blijkt dat het boek wel in de catalogus staat, maar op dat moment uitgeleend is of alleen in een andere Zeeuwse bibliotheek aanwezig is, moeten wij u vaak teleurstellen omdat het niet te reserveren is.

Veel klanten weten inmiddels dat een bestseller niet te reserveren is, maar vragen zich ongetwijfeld af waarom dat niet kan.

Een aantal bibliotheken in Zeeland vraagt leengeld (€ 1,25 per week) voor het lenen van een bestseller en leent deze dan ook maar voor één week uit. Wanneer daar ook nog de reserveringskosten (€ 0,75) bij komen wordt het voor u een kostbare bedoeling om zo’n boek aan te vragen. Daarom is in heel Zeeland afgesproken om bestsellers niet te reserveren.

Dit heeft als voordeel voor u, dat de bestseller die uw bibliotheek in haar bezit heeft, niet uit de kast verdwijnt naar een andere bibliotheek maar voor u beschikbaar is, mits deze niet al is uitgeleend aan een andere klant natuurlijk.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Bestsellers reserveren?

 1. Karin schreef:

  Hallo,

  ik vraag mij af wanneer een boek als bestseller wordt betiteld. Als het in de boekhandel vaak verkocht wordt? En blijft een boek dan altijd een bestseller? Dat zou betekenen dat ik een bepaald boek dus nooit zou kunnen reserveren.

 2. Lourenza schreef:

  Goedemiddag Karin,

  Bedankt voor uw reactie op dit blog.
  De lijst van bestsellers 60 wordt samengesteld op basis van de verkoopgegevens van
  meer dan 900 Nederlandse boekwinkels. Het hangt dus van de verkoopcijfers van een boek af hoelang een boek een bestseller is, dit kan variëren van één week tot meer dan één jaar. Wanneer wij merken dat een boek te lang een bestseller is zullen wij overwegen om ook enkele exemplaren in te voeren als niet bestseller. Het risico hiervan is echter dat dat exemplaar dan voor ieder lid van een Zeeuwse bibliotheek te reserveren is, waardoor het lang kan duren dat het boek voor u beschikbaar komt.
  Dit is ook de reden waarom wij ervoor hebben gekozen om deze boeken niet reserveerbaar te maken om zodoende de boeken altijd in ons eigen bezit te hebben. Nu komen de bestsellers ook, na een uitleenperiode van maximaal 3 weken, weer in de kast te staan zodat u ze kunt lenen en zijn ze niet altijd onderweg naar een andere bibliotheek.

  Met vriendelijke groet,
  Lourenza Vroomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA