BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

5 juni 2009 @ 13:14 door | 2 reacties

De comeback van een oudere jongere

vreelandSinds een paar jaar kennen we door Saskia Noort & co de nieuwe literaire subclassificatie ‘chicklit’. Altijd een beetje scabreus vinden klinken, die term. Ook altijd gedacht dat aan het andere eind van het literaire spectrum dan de mannelijke variant ‘dicklit’ moest bestaan. Is natuurlijk ook zo. Denk bijvoorbeeld aan Nick Hornby wiens ‘High Fidelity’ bol stond van de muziekcitaten en filosofietjes van oudere jongeren.

Satirische poldervariant
‘High Fidelity’ zal ongetwijfeld ook voorkomen in de boekenkast van Jerry Goossens. De Utrechtse schrijver levert met ‘Vreeland’ een oerhollandse satire af over de entertainmentindustrie, BN-ers en de media. Zeg maar een poldervariant van Hornby.

Hoofdpersonage is Brendan Thomas Vreeland, kind van beatnik-ouders, die in 1984 een dijk van een hit had met zijn nummer ‘Leap of Faith’. Bijna 25 jaar later is B.T. een uitdijende cynische veertiger die zich nog steeds financieel kan bedruipen van de royalties die zijn one hit wonder ook na al die jaren oplevert. Maar Vreeland droomt van een comeback.

Housemix
Die media-comeback dient zich onverwachts aan wanneer B.T. tot zijn eigen stomme verbazing een relatie krijgt met Meike, het heetste soapsterretje van het moment. Zij had als kind haar kamertje vol hangen met posters van Vreeland, en ziet nu een meisjesdroom in vervulling gaan. Als B.T.’s pragmatische manager de kans van het moment grijpt en een housemix van ‘Leap of Faith’ uitbrengt, staat de voormalige nederrocker ineens weer volop in de schijnwerpers.

Wraak
Dan blijkt plots B.T.’s neefje Victor, die als hulpverlener in Afghanistan werkte, bij een roofoverval gedood. Oudere zus Moira eist wraak voor de moord op haar zoon en dwingt Vreeland gebruik te maken van een gruwelijk aanbod. De executie van de twee moordenaars dient namelijk volgens de Taliban rechtbank voltrokken te worden door een mannelijk familielid van het slachtoffer. En dat is natuurlijk weer gefundenes Fressen voor de nationale en internationale media…

Over de kop
Helaas gaat ‘Vreeland’ aan het eind nogal over de kop. De executie in het voetbalstadion van Kabul mondt uit in een volksfeest waar het aanwezige publiek massaal ‘Leap of Faith’ zing. Als het meegereisde soapsterretje dan ook nog verkiest in Afghanistan te blijven, omdat de anonimiteit van een boerka haar wel bevalt, dan weetje: dit zijn een paar metaforen teveel.

Ook het onverwachte ‘happy end’, dat ‘De vliegeraar van Kabul’ in herinnering roept, doet afbreuk aan een overigens zeer lezenswaardig, snel geschreven en lekker weghapbaar boek voor én over ouder wordende jongens.

Eindoordeel: een 8-minnetje. En een dikke 9 voor de bijgeleverde cd met speciaal gecomponeerde soundtrack.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “De comeback van een oudere jongere

 1. Gerard Cornelisse schreef:

  Lijkt me weinig zin hebben om boekbesprekingen in dit weblog te zetten waar u niet over te spreken bent. Interessanter om te lezen waar u echt enthousiast over bent.

 2. PeterQ schreef:

  Geachte heer Cornelisse

  Dan heeft u mijn privé bespreking misschien verkeerd begrepen. Ik vond het een erg lekker wegleesbaar boek dat mij vaak aan het grinniken bracht. Alleen het eind vond ik dus onbevredigend, maar dat heb ik wel vaker bij boeken waarover ik in het begin razend enthousiast ben.

  Bovendien vind ik dat dit blog ook plaats moet bieden voor ‘de kritische noot’; onze bibliotheek heeft niet voor niets onafhankelijke informatie hoog in het vaandel staan.

  De echte favorieten van mij en mijn collega’s vindt u trouwens verzameld bij De Keuze van het Personeel.

  Maar ik beloof u: binnenkort plaats ik een boekrecensie van wat ik als een echte topper ervaren heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA