BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

4 juni 2009 @ 09:47 door | Geen reacties

De medische bibliotheek

esculaap


Een van de leukste aspecten van mijn werk is de afwisseling. Zo werk ik sinds 1994 twee dagdelen in de medische bibliotheek van Ziekenhuis Walcheren. We hadden in 1994 ook al toegang tot internet, wat voor die tijd nog bijzonder was.


Voor wie?

De medische bibliotheek is bestemd voor medewerkers van het  ziekenhuis: medisch specialisten, co-assistenten, verpleegkundigen, paramedici zoals diëtisten, fysiotherapeuten e.d., maar ook niet-medisch personeel, zoals het management.

De medische bibliotheek bezit een uitgebreide collectie m.n. medische boeken en tijdschriften. Daarnaast hebben we er toegang tot diverse specialistische on line databanken en andere elektronische bronnen.


Naast het aanschaffen en uitlenen van boeken, is onze belangrijkste taak het fungeren als ‘intermediair tussen klant en bron’ en daarbij te streven naar ‘efficiënte, snelle levering en betrouwbare selectie van informatie’.


Voorbeelden

Om een paar eenvoudige voorbeelden te noemen: een verpleegkundige zoekt recente artikelen over borstkanker bij mannen, een andere verpleegkundige wil informatie over depressie bij hartfalen.

  • Een medisch specialist wil artikelen aanvragen over hartstilstand bij jonge atleten, een ander over de verschillende vormen van beademing bij zuigelingen.
  • Een logopediste zoekt informatie over taalproblemen bij een aandoening aan het cerebellum.
  • Een klinisch psycholoog zoekt recente artikelen over psycho-sociale problemen bij patiënten met longkanker.
  • Een medewerkster zoekt voor haar opleiding artikelen over coaching op de werkplek, een ander zoekt informatie over medicatiefouten.

Databanken
De meeste informatie zoeken (en vinden!)we in gespecialiseerde, voornamelijk Engelstalige wetenschappelijke databanken zoals bijvoorbeeld PubMed.

Het vinden van deze informatie geeft me elke keer weer veel voldoening en vaak zelfs een kick, vooral als je later hoort hoe het mensen heeft geholpen bij hun opleiding of onderzoek.


Het land der blinden..

Bijkomend voordeel is dat ik na 15 jaar medische zoekvragen inmiddels wel wat medische kennis heb vergaard en hierdoor geregeld als medische vraagbaak fungeer. Ach ja, in het land der blinden…

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA