BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

10 juni 2009 @ 08:32 door | 2 reacties

Het hoe en waarom van de digitale bibliotheek (Deel 1)

shutterstock_27632668Sinds vorig jaar ben ik hier in de bibliotheek verantwoordelijk voor de realisatie van de digitale bibliotheek. Wat  houdt dat in, zie ik u denken, en waarom een digitale bibliotheek als we ook al een bibliotheekgebouw hebben?

Google illusie
Door de komst van het internet in de jaren 90 brengen mensen steeds meer tijd door achter hun pc. Als vrijetijdsbesteding, voor het opzoeken van informatie voor een werkstuk, voor het online beheren van de bankrekening en noem maar op. De zoekmachine Google heeft bovendien bij veel mensen de illusie gecreëerd dat alle informatie met een paar muisklikken binnen handbereik is. De vraag die steeds meer mensen zich stellen: waarom zou je dan nog naar de (fysieke) bibliotheek gaan?

Een tijdje geleden was er de komst van web 2.0 – of het interactieve internet. Al vlug rezen blogs, wiki’s, sociale netwerken enz. als paddestoelen uit de grond. Dankzij web2.0 werd het voor het eerst mogelijk om op een gemakkelijke manier kennis en informatie te delen met familie, vrienden, collega’s. Dat heeft ons – in de bibliotheek – aan het denken gezet.

Collectief zwoegen
In plaats van dat wij als bibliotheek nog langer de pretentie hebben om te eisen dat u wind en weer trotseert om naar onze bibliotheek te komen, komt de bibliotheek naar u toe. In de praktijk uit zich dat in het feit dat we aanwezig zijn op een site zoals Dizzie.nl of dat wij foto’s van evenementen op een fotodelingssite als Flickr zetten. Of natuurlijk dit blog.  Om dit alles te verwezenlijken hebben alle bibliotheekmedewerkers maandenlang gezwoegd om web2.0 onder de knie te krijgen. Meer daarover volgende week.

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Het hoe en waarom van de digitale bibliotheek (Deel 1)

 1. Saia schreef:

  Is er een bibliotheek vlissingen hyves? :D

  1. PeterQ schreef:

   Jazeker. Te vinden op http://biebvlissingen.hyves.nl/.

   Een overzicht van alle huidige digitale uitingsvormen van Bibliotheek Vlissingen vindt u onder Informatiepagina’s > Bezoek ook, in de linkerkolom van dit blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA