BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

29 juni 2009 @ 07:39 door | Geen reacties

Koosjere informatie

Goud zevenAlgemeen bekend is dat China al jaren het internetgebruik van zijn burgers tracht te sturen. De Chinese overheid zegt hiermee vooral jonge mensen te beschermen tegen ‘schadelijke’ content.

Wanneer een Chinese internetgebruiker in Google verboden zoekresultaten opvraagt, krijgt hij een mededeling te zien dat de zoekresultaten zijn verwijderd om te voldoen aan lokale wetten.

Surfende rabbijnen
Google is niet de enige zoekmachine die ‘onzedelijke’ informatie filtert, het blijkt nu ook mogelijk om koosjer te googlen. Want dat doet Koogle. Orthodoxe Joden hebben een speciale zoekmachine ontwikkeld die allerhande volgens hen immorele informatie niet naar voren brengt. Koogle moet rabbijnen ervan overtuigen dat Joden die strikt in de leer zijn, toch kunnen surfen op internet.

De zoekmachine filtert afbeeldingen van vrouwen en producten die voor orthodoxe joden verboden zijn, zoals televisies. En Koogle zorgt er ook voor dat er op sabbat, de joodse rustdag, niets op het net gepost kan worden. “Als je op sabbat probeert iets aan te schaffen, dan loop je vast”, aldus de sitebeheerder.

Keuzevrijheid
Persoonlijk vind ik de Chinese ontwikkelingen een stuk minder koosjer dan zo’n nieuwe zoekmachine in Israël, omdat je daar de keuze hebt om een andere machine te gebruiken dan Koogle. Ik vraag me wel af wie van Koogle gebruik zal maken? Als televisies al verboden zijn kan ik me niet voorstellen dat computers erg wijdverbreid zijn onder de orthodoxe doelgroep.

Ik ben overigens absoluut geen tegenstander van filters. Iedereen kan zich voorstellen dat ouders niet willen dat hun kinderen worden geconfronteerd met sites over seks, geweld, drugs, alcohol, tabak, gokken en haat. Om schoner te kunnen surfen zijn hulpmiddelen als kinderfilters, familiefilters en speciale zoekmachines ontwikkeld. Zo is Netwijs bijvoorbeeld een Nederlandse onderwerpsgids speciaal voor de basisschool. Deze gids bevat alleen pagina’s die geschikt zijn voor jongere kinderen.

Bibliotheek als filter
Maar ook bij de enorme informatielawine op internet, is het onontkoombaar dat de rol van filters steeds belangrijker wordt. We kunnen niet zonder selectie, en selectie vraagt om criteria: wat is van belang, wat is waardevol, en waarom? Uit een mix van allerlei bronnen moet je selecteren, filteren en liefst ook verwerken. Ondertussen moet je de kwaliteit van de informatie vaststellen, want is deze informatie wel zo ‘koosjer’ gelet op juistheid en betrouwbaarheid?

Betrouwbare bron
Veel mensen (jong en oud) hebben bij het effectief zoeken naar informatie behoefte aan een gids- of filterfunctie, de bibliotheek kan daarin een rol vervullen. Van oudsher selecteert de bibliotheek kwalitatief waardevolle informatie uit het grote media-aanbod, maar met de ongebreidelde groei van internet is deze filterfunctie nóg breder en belangrijker geworden. De bibliotheek wil mensen helpen op hun zoektocht naar relevante informatie. Zij afficheert zich daarbij steeds meer als dé betrouwbare bron waarop je blind kan varen, méér dan op Google of Koogle!

Auteur

Rubrieken Algemeen, Internet

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA