BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

22 juni 2009 @ 08:09 door | 2 reacties

Last van stress? Lees een boek!

boek-lezen1‘Zes minuten lezen kan het stressniveau al met 68 procent verlagen. Niet voor niets is een boek lezen een van de beste manieren om te onthaasten.’ Dit meldt het Britse tijdschrift Marie Claire.

Blij
Kijk, van zo’n bericht word ik nou helemaal blij! Want natuurlijk wisten wij dit al lang, maar een onderzoek aan de Universiteit van Sussex heeft het nu ook wetenschappelijk bewezen.

NU.nl verdiepte zich verder in het onderzoek: “Wetenschappers gaan ervan uit dat dit effect bereikt wordt omdat bij lezen enige concentratie vereist is. Wanneer de aandacht nodig is bij het lezen, is er immers even geen aandacht voor andere zaken.

De afleiding die de lezer ervaart door in zich in een andere, literaire wereld te begeven zou niet alleen een rustiger gevoel in het hoofd geven, maar eveneens een positief effect hebben op spanningen in spieren en in het hart.

Escapisme
Onderzoeker David Lewis, die de tests deed, ziet het nut van een goed boek wel in. “Jezelf verliezen in een boek is de ultieme relaxmethode. Dit is vooral belangrijk in deze onzekere economische tijden, omdat we nu allemaal wel eens verlangen naar escapisme.””

Uit het onderzoek blijkt dat lezen in een poging de gemoederen te bedaren, zelfs beter werkt dan luisteren naar muziek (61 procent), het maken van een wandeling (42 procent) of uitrusten met een kop thee (54 procent).

Ik vraag me overigens wel af wat het oplevert als je tijdens het lezen een kop thee drinkt èn naar muziek luistert…

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Last van stress? Lees een boek!

  1. Saia schreef:

    Kan me er helemaal in vinden! Een beetje ontspannen, een beetje vergeten en zo ‘ontsnappen’ uit de realiteit. Als je het kan .. vooral gebruik van maken. Ik geloof ook dat het nieuwe ideen stimuleert, juist omdat je even iets anders doet en even nergens anders aan denkt..

    Quote: “Ik vraag me overigens wel af wat het oplevert als je tijdens het lezen een kop thee drinkt èn naar muziek luistert…”

    Een kopje thee gaat nog wel maar muziek luisteren en tegelijkertijd lezen vind ik al wat moeilijker! Misschien als het achtergrond muziek is.. maar dan nog liever niet! En als het muziek van een ander is, lijkt me dat dat alleen irritaties oplevert. Dan krijg je van die situaties als; zitten in een trein waar iemand zn mp3 speler te luid op heeft. Zitten in een bus waar iemand naast je luid door de telefoon tettert etc.. dus NIET bevorderlijk bij `t ontstressen !!!

  2. PeterQ schreef:

    En wat dacht je van wandelen met muziek op je hoofd (61% + 54% = meer dan 100% relaxen!) en daarna ergens een boek gaan zitten lezen? Word ik superontstresst van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA