BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

4 juni 2009 @ 09:00 door | Geen reacties

Mediatheken in basisscholen succesvol

mediatheekDe mediatheken in de Vlissingse basisscholen ’t Mozaïek en De Wissel zijn een succes. Ze werken leesbevorderend en hebben een gunstige invloed op de informatievaardigheden van leerlingen.

Mini-filialen
In mei 2008 openden de mediatheken in ’t Mozaïek en De Wissel hun deuren. Deze mediatheken kunnen het best worden omschreven als professioneel bemenste mini-filialen van de Bibliotheek Vlissingen, specifiek gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd.

StadsMonitor Vlissingen, de onderzoeksafdeling van de Bibliotheek Vlissingen, evalueerde na bijna een jaar de (meer)waarde van de mediatheken en constateerde dat leerlingen, ouders van leerlingen en leerkrachten in hoge mate tevreden zijn. Het merendeel van de kinderen is door de komst van de mediatheek lezen leuker gaan vinden en ze pakken ook vaker naar een boek. Het is nog steeds een feit dat lezen goed is voor de woordenschat en de taalontwikkeling en een kind daar dus zijn voordeel mee doet.

Verbeterpunten
Ook ten aanzien van informatieve boeken geldt eenzelfde constatering: leerlingen zijn vaker iets op gaan zoeken om meer te weten te komen over een onderwerp. Over de verschillende collecties van de mediatheken zijn de kinderen redelijk tevreden; met de verbeterpunten wordt in het aanschafbeleid rekening gehouden.

Tot slot bezoeken de kinderen de mediatheek in de school veel vaker dan de gewone openbare bibliotheek. De afstand is natuurlijk korter, maar leerlingen kunnen ook gemakkelijker zelfstandig materialen in de kasten vinden.

Meerwaarde
Deze pluspunten, opgeteld bij de andere positieve aspecten, bevestigen de meerwaarde van de mediatheek op de basisschool. En dit ondersteunt het beleid van de Bibliotheek Vlissingen om de Vlissingse burger beter van dienst te zijn door het aanbieden van afgestemde diensten aan specifieke doelgroepen op makkelijk toegankelijke locaties.

Auteur

Rubrieken Educatie

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA