BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

18 juni 2009 @ 16:54 door | Geen reacties

Politie Zeeland zoekt jou!

Crime sceneEen aantal weken geleden werden wij benaderd door Politie Zeeland. Wat bleek: de politie is hard op zoek naar nieuwe collega’s. Aangezien juni de Maand van het Spannende Boek is, was het lijntje met buurman bibliotheek al snel gevonden.

Er staan vacatures open voor het recherchevak. Afgestudeerde hbo-ers hebben de mogelijkheid om direct in te stromen in een tweejarige opleiding. Politie-ervaring is dus niet nodig, je moet alleen al een willekeurig hbo-papiertje op zak hebben. Als je aan de eisen voldoet, wordt je aangenomen voor een werk- en leertraject. Je kunt dan werken én studeren combineren en na twee jaar ben je verzekerd van een baan bij Politie Zeeland.

Op zich geen slecht vooruitzicht, in deze onzekere tijden. Maar waarom moet de politie zo hard zoeken naar nieuwe collega’s? Misschien hebben mensen een verkeerd beeld, voelen zij zich niet de held die ze denken te moeten zijn?

The real CSI
Baantjer, Karin Fossum en Henning Mankell schreven vele succesvolle misdaadromans vanuit het oogpunt van een detective of rechercheur. Ook in tv-series is dit een geliefde invalshoek. De enorm populaire tv-reeks CSI (forensisch onderzoeksteam) is zelfs de meest bekeken Amerikaanse serie in Nederland.
Het vak van de hoofdrolspelers wordt uitgelicht als een spannend beroep waarin men pathologisch anatomisch onderzoek, huiszoekingen, ondervragingen en arrestaties doet. Een enerverende baan waarbij je te maken krijgt met werkelijk alle facetten van het politieberoep. Hmm, dat is niet helemaal juist…

Kritiek is dat de procedures die de agenten in de tv-serie gebruiken vaak onrealistisch zijn. In werkelijkheid worden de hierboven beschreven werkzaamheden gedaan door afzonderlijke teams. Zie het artikel ‘The real CSI’. Als recherchekundige zit je vaker achter je bureau dan je denkt.

Thrillerschrijfster Vicky Hartman in bibliotheek
Op maandag 29 juni is er in onze bieb een info-avond over het beroep recherchekundige. Criminoloog Jasper van der Kemp vertelt dan wat dat vak in de praktijk inhoudt. De selectieprocedure en het benodigde opleidingstraject komen aan bod.
Ook geeft schrijfster Vicky Hartman een lezing over haar Laurien Minnaar-reeks: thrillers met een Zeeuwse rechercheur in de hoofdrol. De verhalen spelen zich in Zeeland af, zo waren Domburg en Vlissingen plaats delict. Hartman voltooide de opleiding criminologie en deed research bij Politie Zeeland om een juiste indruk te krijgen van het Zeeuwse politiewerk.

Entree voor Hbo-studenten is gratis. Anderen betalen € 4,00 en bibliotheekleden € 3,00.  Aanvang: 19.45. Reserveren via 422100 of activiteit@spui.nl

Auteur

Rubrieken Activiteiten, Nieuws

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA