BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

26 juni 2009 @ 09:21 door | Geen reacties

The Last Godfathers

godfatherEen pakkende titel, waarbij mijn gedachten onmiddellijk afdwalen naar het geweldige epos van Mario Puzo en de al even schitterende verfilmingen van Francis Ford Coppola. Naar verluidt heeft Puzo zich voor zijn meesterwerk laten inspireren door de geschiedenis van de Corleonesi, de beruchtste maffiafamilie in Sicilie.

Lees en huiver
Vanuit het stadje Corleone voeren zij al decennia lang een waar schrikbewind. De laatste jaren is een aantal spraakmakende kopstukken van deze misdaadfamilie gearresteerd, de drie belangrijkste staan centraal in dit boek. Dit zijn Luciano ‘The Professor’ Leggio, Salvatore ‘The Beast’ Riina and Bernardo ‘The Tractor’ Provenzano. Alleen al die bijnamen!

Opgegroeid van boerenzonen tot leiders van een syndicaat dat Sicilië sinds 1950 stevig in zijn grip heeft. Regerend met een zeer bloederige ijzeren hand. Want als iemand niet kan worden omgekocht of gechanteerd, blijven er blijkbaar weinig alternatieven over. Ook niet als het iemand van ‘het gezag’ betreft. Denk aan de vermoorde onderzoeksrechter Giovanni Falcone, wiens dood tot een golf van internationale verontwaardiging leidde.

Realistisch
In dit boek wordt uit de doeken gedaan hoe deze personen lang uit de handen van justitie konden blijven. Zwervend over het eiland, zich schuilhoudend in verduisterende schuurtjes op schapenboerderijen en afgelegen plaatsen. Altijd in beweging, zonder vaste verblijfplaats.

Verbijsterend
Zo op het eerste gezicht ingrediënten voor een smeuïg misdaadverhaal. Gelukkig verliest de schrijver zich amper in opgeklopte sensationele geschiedschrijving. Het is een realistisch verhaal dat mij pakte vanaf de eerste bladzijde, al moet ik bekennen dat ik toch wel een zekere voorliefde heb voor dit misdaadgenre. Heeft u dit niet en zoekt u eens iets nieuws, dan zou ik zeggen: laat u eens verrassen en lees dit soms verbijsterende verhaal.

Voor zowel het boek als de films geldt: natuurlijk voorradig of te bestellen via uw bibliotheek!

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA