BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

15 juni 2009 @ 09:07 door | 2 reacties

Web 2.0 en Bibliotheek 2.0

shutterstock_283643Wat is web2.0?
Ongetwijfeld wordt ook u om de oren geslagen met begrippen als web2.0, social tools, het interactieve internet enz.  Maar wat is nou precies web2.0, waar staat het voor en wat wil Bibliotheek Vlissingen met web2.0?

Naar alle veranderingen die we nu op het internet zien wordt wel eens verwezen als ‘web2.0’ of ‘de tweede versie van het world wide web’. In realiteit gaat het om meer dan technologische ontwikkelingen, maar om een maatschappelijke kentering. Volgende filmpjes maken duidelijk waar het om gaat:

 • Op 7 april 2008 zond de VPRO de documentaire “Wiki’s waarheid” uit. Aan het woord komen bekende web 2.0- pioniers als Tim O’ Reilly, Andrew Keen en Jimmy Wales. Het programma geeft een goed beeld van wat de stormachtige ontwikkelingen op het web voor gevolgen hebben voor een maatschappij waarin iedereen informatie aan het web kan toevoegen en veranderen. De uitzending is op de website van Tegenlicht nog te kijken.
 • Het lemma ‘web 2.0’ op Wikipedia.
 • Introductiefilmpje ‘web2.0’ (‘The machine is Us/ing us’).

Wat wil Bibliotheek Vlissingen met web2.0?
Hoe Bibliotheek Vlissingen web2.0 interpreteert en integreert in het bibliotheekbeleid leest u hier. Om u verder wegwijs te maken in de wondere wereld van web2.0 zal ik de komende weken dieper ingaan op enkele begrippen zoals weblogs, wiki’s enz. Duizenden bibliotheekmedewerkers in Nederland zijn u voorgegaan.

Discussievraag
Heeft u persoonlijk behoefte aan meer informatie/begeleiding over de nieuwste ontwikkelingen op het internet? Vindt u dat dit een taak is van de bibliotheek? Laat het ons weten!

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden , ,

Reageren

2 thoughts on “Web 2.0 en Bibliotheek 2.0

 1. Carolina schreef:

  Informatie over nieuwe ontwikkelingen is altijd interessant en past goed binnen de taken van de bibliotheek. Een bericht op een vaste tijd met een kort overzicht zou heel prettig zijn. Met daarbij de opmerking dat als iemand vragen heeft over een bepaald onderwerp ze dat kunnen laten weten via een reactie. Mochten er dan over een bepaald onderwerp veel vragen zijn dan kan hier een apart bericht over geschreven worden.

  Voor mensen die in hun (vrijwilligers)werk te maken hebben met web 2.0 zouden er wellicht bijeenkomsten (lokaal/regionaal) over bepaalde onderwerpen georganiseerd kunnen worden. Niet iedereen heeft de tijd en/of de mogelijkheid om naar bijeenkomsten in de Randstad te reizen.

 2. admin schreef:

  Beste mevrouw, mijnheer,

  bedankt voor uw suggestie in verband met vrijwilligers. Misschien kunt u uw voorstel toelichten? Ik zou het graag nader bekijken. U kunt mij mailen op kst@spui.nl

  Mvg, Karolien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA