BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

11 juni 2009 @ 08:12 door | 3 reacties

Annie MG, wie is er niet groot mee geworden?

jip-jannekeVoor mijn vierde verjaardag kreeg ik in een grijs verleden mijn eerste ‘Jip en Janneke’, toen nog met verbindingsstreepjes tussen de lettergrepen: Jip en Jan-ne-ke. Het had een  harde kaft, is inmiddels helemaal stukgelezen en hangt van vergeeld en verdroogd plakband aan elkaar. Wat genoot ik van de belevenissen van Jip, Janneke, poes Siepie en hond Takkie.

Later kreeg ik elke verjaardag een andere Annie MG: een boek met versjes, zoals het onvergetelijke ‘Op visite bij de reus’ of een nieuw deel van ‘Jip en Janneke’.

Omdat onze kinderboekencollectie vroeger thuis niet bepaald uitgebreid was, kwamen dezelfde verhaaltjes en versjes tot uitentreure langs.
En als je dan als kind kunt kiezen tussen ‘Bijbelse vertellingen voor onze kleintjes’ van W.G. van der Hulst (verhalen die je ook al van haver tot gort kende) of een verhaaltje of versje van Annie MG, is de keuze niet zo moeilijk…

Impact
Vooral de versjes van Annie MG hebben op mij veel impact gehad. Na zoveel jaar zitten veel van haar schrijfsels nog steeds in mijn hoofd, om daar op de gekste momenten uit te voorschijn komen…

Hoor ik iemand zeggen: “…(naam)…. doet de groeten”, dan vul ik moeiteloos (en gedachteloos) aan: “Ik ben een spree met foeten” (‘De mislukte fee’).
Fietsend langs de Vecht passeren we Breukelen, en jawel hoor: “De brug bij Breukelen is kapot. Hij brak ineens in tweeën en niemand weet hoe ’t verder mot. ‘t Is net een week gelejen.” (‘De brug bij Breukelen is kapot’).

Niet te tellen zijn de keren dat ik bij de zoveelste verhuizing van een studerend kind heb  lopen zingen: “Kadoze kaduize, ..(naam).. gaat verhuizen” (‘De koning gaat verhuizen’).

De naam van collega Isabella kan ik niet uitspreken zonder daarachter “…Caramella”  te denken (‘Isabella Caramella’).

En dat is nog maar een fractie van mijn Annie-associaties.

Gedateerd
Toen ik ‘Jip en Janneke’ later aan mijn eigen kinderen voorlas, vroeg ik me af of de verhaaltjes niet wat gedateerd waren. Maar nee hoor, ze bleken ze nog steeds prachtig te vinden. Vooral het verhaal  ‘Jip heeft een staart’, waarbij Jip met een half afgeknipt kapsel bij de kapper wegloopt, vonden ze helemaal geweldig.

Gelukkig blijken alle boeken van Annie MG nog steeds helemaal van nu te zijn. Niet alleen ‘Jip en Janneke’, maar natuurlijk ook haar latere boeken zoals ‘Floddertje’ en ‘Pluk van de Petteflet’.

Van Jip en Janneke tot de versjes van Annie MG, die allemaal gebundeld zijn in het boek ‘Ziezo: de 347 kinderversjes’, ze zijn gelukkig allemaal nog te krijgen of te leen in de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Poëzie, Recensies

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “Annie MG, wie is er niet groot mee geworden?

 1. marloes schreef:

  Dag marianne,
  leuk jouw tekst over Annie, ik zie je al helemaal lopen met die verhuisdozen.
  Liefs,
  marloes

 2. jean schreef:

  ben ik de enige die jip en janneke NIET leuk vond als kind? of ben ik de enige die het durft te zeggen?
  ik vond ze vies en dom. altijd 7 sloten tegelijk. jak

 3. Marianne schreef:

  Smaken verschillen!
  Zo vond ik vroeger niks aan de boeken van De Kameleon, terwijl er daar toch zo’n 13 miljoen van zijn verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA