BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

30 juli 2009 @ 07:11 door | 2 reacties

Boeken vinden?

iconen“Waarom staan de romans bij jullie zo raar in de kast?”. Dit is een veel voorkomende vraag van mensen die niet standaard bij onze bibliotheek hun boeken komen lenen.

Dan zoekt men bijvoorbeeld gezocht naar boeken van de schrijfster Virginia Andrews en blijken alle boeken bij de familieromans reeds gelezen. Virginia heeft natuurlijk meer geschreven dan de 29 familieromans, die bij ons in de kast staan. Er staan ook nog boeken van deze auteur in de romantische boekenkast, de historische boekenkast en zelfs bij de thrillers.

Waarom op zoveel verschillende plaatsen?
Wij hebben er bij onze bibliotheek voor gekozen om de boeken op genre en in dat genre op achternaam, van de schrijver, in de kast te plaatsen. Dit omdat er in de periode dat we de boeken nog helemaal alfabetisch in de kast hadden staan, dit erg rommelig overkwam en we er achter kwamen dat mensen toch liever iets van een bepaalde genre dan van een bepaalde schrijver lezen.

Maar hoe weet ik dan waar ik zijn moet?
Wilt u echt alleen boeken van een bepaalde schrijver lezen, dan kunt u altijd in de catalogus zoeken op auteur. Bent u niet bekend met zoeken in de catalogus, dan staan onze medewerkers altijd voor u klaar om u te helpen en de weg naar de juiste kast te wijzen.

Waarvoor staan de afbeeldingen?
Op de meeste rugkanten van romans zitten stickers met een afbeelding waaraan u kunt zien bij welk genre een boek hoort. Op de site van de Openbare Bibliotheek Den Haag is een overzicht gemaakt van de genre aanduidingen.

Dus…
Zoekt u boeken van de schrijfster Danielle Steel, dan kunt u terecht bij de romantische boeken en de familieromans. Voor Maeve Binchy kijkt u bij de romantische boeken, de psychologische en de algemene romans.
Anna Enquist is weer een verhaal apart zij heeft namelijk ook gedichten geschreven en is dus ook bij de poëziekast te vinden. Net als Maarten ’t Hart, hij heeft behalve psychologische, historische en algemene romans ook een boek over bijbelse verhalen geschreven (staat bij 230.7) en een boek over Mozart (staat in Kamer 11 bij 784.5).

Kamer 11?
In een volgend bericht zal ik uitleggen wat Kamer 11 betekend. Wordt dus vervolgd…..

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Boeken vinden?

 1. PeterS schreef:

  Ik ben opgegroeid met de Siso code en ben het spoor bijster geraakt toen ze met genres gingen werken. Vroeger (opa spreekt) had ik een boek veel sneller gevonden dan tegenwoordig.

  Het probleem met indelen in genres is dat het maar de vraag is in welk genre een boek valt. Een humoristische liefdesroman, waar zet je die neer? Of een boek dat zich afspeelt in de 80-jarige oorlog, een historische roman of een oorlogsroman?

 2. Ron schreef:

  Beste Peter,

  De SISO-code wordt gebruikt voor de indeling van informatie boeken (non-fictie). Romans (fictie) worden tegenwoordig steeds vaker in een genre-plaatsing gezet. Zoals met alle indelings- en classificatieschema’s het geval is kleven ook aan de genre-indeling voor- en nadelen. De bibliotheken Vlissingen en Oost-Souburg zijn n.a.v. onderzoek naar zoekgedrag ongeveer 10 jaar geleden gestart met zo’n genre-indeling.

  Uit onderzoek blijkt dat mensen grofweg op twee manieren naar boeken zoeken: gericht en grasduinend. Klanten die gericht zoeken (titel en auteur zijn aan hen bekend) zijn inderdaad beter af met één grote alfabetische presentatie van de romans. Daarnaast is er een grote groep mensen die graag in hun favoriete genre rondsnuffelen en niet het hele alfabet willen aflopen, voor hen is deze genre-indeling ontwikkeld.

  Zo’n genre-indeling kan inderdaad problemen opleveren met de plaatsing van boeken die soms wel drie genres in zich dragen. Dan geeft het oordeel van de aanschaffer de doorslag welk genre-etiket zo’n boek krijgt. In sommige gevallen zal worden gekozen voor dubbelplaatsing (dubbele aanschaf van dezelfde titel, die dan onder verschillende genres kan worden teruggevonden).

  Zij die gericht zoeken zullen bij een genre-indeling vaker gebruik moeten maken van de publiekscatalogus. Daarmee is snel terug te vinden waar een bepaalde titel zich precies bevindt in de collectie. Voor hen, en ook voor u, betekent dat inderdaad vaak één stap extra voordat het gewenste boek getraceerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA