BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

20 juli 2009 @ 08:11 door | 2 reacties

Feestende ‘boekensteunen’

presentatie Onlangs vond in de bibliotheek een personeelsfeest plaats in verband met een 25-jarig jubileum van een van de bibliotheekmedewerkers. VIJF EN TWINTIG JAAR! Betreffende collega is zelf nog maar 45, reken maar uit. Kunt u zich het voorstellen? Een andere medewerker verwonderde zich hier net zo over. Logisch, met háár nog maar 25 levensjaren…

Variëteit aan functies
Heeft deze jubilaris 25 jaar boeken in de kast gezet? Welnee. Heeft zij dan vijfentwintig jaar achter de balie gezeten? Welnee. Wat heeft zij in vredesnaam dan in al die jaren in de bibliotheek gedaan? In een van mijn eerdere berichten meldde ik dat er in de bibliotheek een variëteit aan functies bestaat. Zo is de jubilerende collega verantwoordelijk voor de uitvoering van presentaties en inrichting van de bibliotheek. Een functie waar zij al haar creativiteit in kwijt kan en waarvan het resultaat er mag zijn.

Een functie als een soort etaleur in de bibliotheek, dat had u niet verwacht hè? Want als je in de bibliotheek werkt zit je achter de balie, leen je boeken uit, in je boetes van te laat ingeleverde boeken en maan je kinderen tot stilte.

Werken in de bibliotheek is suf en saai
Dit beeld doet mij denken aan een onderzoek van de Provinciale Bibliotheekcentrale Noord-Brabant. Deze heeft een onderzoek gedaan naar het imago van de bibliothecaris onder jongeren. Reden van dit onderzoek was dat in openbare bibliotheken de personeelsontwikkeling steeds meer onder druk komt te staan.
Enerzijds komt dit door een grote vraag naar geschoold personeel, anderzijds door de grote uitstroom van personeel en de vergrijzing. Het aantal instromers vanuit gerichte Mbo- en Hbo-opleidingen is daarentegen laag. Kennelijk heeft het werken in de bibliotheek onder jongeren weinig aantrekkingskracht.

Met de tijd mee
Dat openbare bibliotheken dan toch wel eens met de tijd mee moeten, daar is de bibliotheekbranche het volledig mee eens. Nee, met een eigen Hyves-, Netvibespagina of weblog zijn we er nog lang niet. Van een organisatie gecentreerd rondom de uitleen van boeken is de bibliotheek aan het veranderen in een cultureel centrum dat op vijf gebieden actief is: kennis en informatie, ontwikkeling en educatie, kunst en cultuur, lezen en literatuur, ontmoeting en debat.

Ook werkt de bibliotheekbranche aan een nieuw beroepsbeeld. Op deze website wordt geïnformeerd over werken in de bibliotheek; opleidingsmogelijkheden, functies en vacatures, ervaringsverhalen, instroommogelijkheden etcetera.

Geen feestfoto’s
Overigens: de sfeer van het in het begin genoemde jubelfeest kwam beslist niet overeen met het imago van de bibliothecaris. Normaal doet de bibliotheek niet aan censuur. In dit geval wel. Helaas dus geen feestfoto’s bij dit bericht. Verklap ik u wel dat na het feest collega’s en ik nog ‘ge-after-partyd’ hebben in, De Piek.

Hoezo, bibliothecarissen saai? Welnee.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Feestende ‘boekensteunen’

  1. Klina schreef:

    Leuk en vol informatie die website over werken in de bibliotheek maar er staan welgeteld 5 vacatures op. Dat geeft niet meteen het beeld van een branche die moeite heeft om personeel aan te trekken. Toen ik vijf jaar geleden een opleiding moest kiezen heb ik nog wel getwijfeld over IDM maar heb deze uiteindelijk niet gekozen vanwege mijn twijfels over het vinden van een passende baan, binnen de regio, na 4 jaar studeren. Als ik nu het aantal vacatures bekijk is dat een juiste keus geweest.

  2. Natalie schreef:

    Beste Klina,
    Ik kan niet anders dan je gelijk geven dat vijf vacatures wel heel mager is. Anderzijds toch jammer dat je niet gekozen hebt voor de IDM opleiding, want daar had je meer kanten mee op gekund dan alleen werken in een openbare bibliotheek. Zo ben ik bijvoorbeeld ook werkzaam geweest in een mediatheek in het voortgezet onderwijs, een bibliotheek in een penitentiaire inrichting en een museumbibliotheek. Overigens ben ik jaren geleden tijdelijk uitgeweken naar de Randstad i.v.m. de krappe werkgelegenheid in Zeeland…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA