BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

27 juli 2009 @ 08:09 door | Geen reacties

Jules Deelder

jules1Deelder werd geboren te Rotterdam op 24 november 1944. Na de HBS studeerde hij enkele jaren voor de akte Nederlands. Zijn eerste gedicht schreef hij op zijn elfde genaamd : ‘Hoort, men werpt een atoombom’. Ook in zijn latere werk zal de Tweede Wereldoorlog een prominente plaats innemen, naast jazz, drugs en natuurlijk zijn zo geliefde Rotterdam ( Deelder wordt ook wel de ‘nachtburgemeester’ van Rotterdam genoemd ).

Hij werd ontdekt door de onlangs overleden Simon Vinkenoog die hem uitnodigde als deelnemer aan een poëzie-manifestatie in het Amsterdamse theater Carré in 1966. Drie jaar later verscheen zijn debuutalbum ‘Gloria Santoria’ (1969). Diverse bundels volgden, altijd doorspekt met spitsvondigheden en humor, geschreven in een tomeloze vaart.

Aucteur
Naast dichter en schrijver is Deelder performer (noemt zichzelf aucteur), (jazz-)drummer en verstokt fan van de voetbalclub Sparta te Rotterdam. Hij gebruikt veel korte zinnetjes, vol  met Engelse woorden en uitdrukkingen uit de popwereld. Deelder draagt altijd een prachtig zwart maatpak, heeft strak naar achter gekamd haar, een designer bril en een kenmerkend klein sikje. Hij wordt gerekend tot de ‘performance poëts’ of popdichters.

Absurdistisch
Veel van zijn werk is absurdistisch, tot en met de naam van zijn jazz-combo, dat is genaamd ‘Jazz trio me reet plus twee’ , ze spelen dus met zijn vijven! Al met al een zeer markant figuur die nooit te voorspellen is.

Het door mij ingesproken gedicht ‘Als ik de waterpijp hoor borr’len’ van Deelder is opgenomen in de verzamelbundel ‘Vrijwel alle gedichten’ en is uiteraard te vinden in onze bibliotheek waar ook talloze andere dichtbundels te vinden zijn van bijvoorbeeld de Vlissingse dichters Hans Verhagen en Meindert Inderwisch.

Auteur

Rubrieken Poëzie

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA