BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

31 juli 2009 @ 08:46 door | 3 reacties

Lekker lezen

344641003_0509f372ebIedere zondag gingen mijn ouders ’s middags naar mijn oma en ik moest mee.
Bankstellen bestonden in mijn wereldje nog niet dus zaten mijn ouders aan de tafel in het kleine huisje van mijn oma. Ik nestelde mij in de rookstoel (al rookte ik toen nog niet) met de leesportefeuille. Ik had het daar heerlijk.

Wegdromen
Wat er zoal besproken werd op zo’n middag is me volkomen ontgaan. Ik las.
De bruine kartonnen map bevatte zo’n tien, misschien wel vijftien verschillende tijdschriften. Ik maakte eerst een selectie van wat ik persé wilde lezen (de Donald Duck stond op 1) en gaf me dan volledig over aan al dat lees- en kijkgenot. Niemand die op mij lette of mij stoorde. Niemand die enige censuur aanbracht in die toch vooral voor volwassenen bestemde lectuur.

Het enige dat mij weer in de werkelijkheid terugbracht was het moment dat mijn oma vroeg of ik een ijsje wilde. Met twee dubbeltjes in mijn hand kon ik op de hoek van de straat vier ijsjes halen bij bakker de Waal, ook wel bekend als weduwe de Waal. Een titel die je tegenwoordig ook niet meer tegenkomt.

Weduwe de Waal had een piepklein winkeltje en de zon hoefde dan ook maar een klein beetje te schijnen of er stond al een rij wachtenden op de straat. Uit alle wijken van de stad haalden mensen hier hun ijsje. Voor vijf cent had je een goed gevuld hoorntje dat ook nog eens flink in de warme chocolade werd gedipt.

Kleingeld
Ineens besef ik dat ik stokoud ben. Vijf cent..!  Dat is vergelijkbaar met twee eurocent. U weet wel, die muntjes waar je portemonnee vol mee zit als je terugkomt van vakantie uit een land waar ze daar nog wel mee betalen. Enfin, het is een wettig betaalmiddel en je kunt er altijd nog je boete van de bibliotheek mee betalen.

Helaas hebben we in de bibliotheek geen ijs en ook niet van die heerlijke rookstoelen maar wel heel veel tijdschriften. U bent van harte welkom.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “Lekker lezen

 1. Marianne schreef:

  Heerlijk jeugdsentiment! De ijsjes van De Weduwe de Waal waren beroemd: nergens in Vlissingen kreeg je zoveel ijs voor je dubbeltje.

  Mijn wekelijkse dubbeltje zakgeld gaf ik toen liever uit aan jodenvergif, nu een politiek zeer incorrecte naam voor wat tegenwoordig ‘schuimblok’ heet en dat hoofdzakelijk bestond uit suikers en kunstmatige kleurstoffen. Maar lekker dat ik ze vond! Vooral in combinatie met een nieuw bibliotheekboek.
  Those were the days…

  Jeetje, ik voel me bijna vooroorlogs nu ik dit opschrijf.

 2. Lourenza schreef:

  Bakkertje de waal uit vlissingen? Hoek kasteelstraat en v/d Swalmestraat? Daar haalde ik mijn ijsjes met Chocosaus voor 50 cent!

 3. Blogger schreef:

  De prijzen stijgen duidelijk. Daar word ik toch wel een beetje droevig van.
  Na de oorlog, voor de watersnood, de moord op Kennedy en nine-eleven …
  Wie bied er meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA