BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 juli 2009 @ 08:31 door | Geen reacties

Lezen en pubers

jongenlezend1De weerzin om te lezen is bij  veel mensen groot. Vooral pubers kunnen hier last van hebben.

Daniel Pennac, de man van de ‘10 rechten voor lezers’, pakte dat in zijn klassen op een verrassende manier aan; hij ging zijn leerlingen voorlezen.
Zijn klas bestond niet uit een groep studiebollen maar leerlingen die het op de een of andere manier niet helemaal gered hadden. Omdat hun rapportcijfers niet de belofte gaven tot het behalen van een diploma werden zij afgewezen. Op het inschrijfformulier voor deze school beschrijven zij zichzelf stuk voor stuk negatief:

talen interesseren me niet
ik heb nooit goed kunnen spellen
er staan veel moeilijke woorden in boeken
ik vind het allemaal te moeilijk
ik kan nooit iets onthouden enzovoort
.

Herkenbaar
Deze pubers zijn een dwarsdoorsnede van hun tijd: een vetkuif met cowboylaarzen, Burlington voor de kakker, Perfecto voor de motorfreak en stukgescheurde kleren voor degene die met deze wereld niets meer te maken willen hebben. Zo herkenbaar.

Zelf was Pennac op school een ‘moeilijke’ leerling die aan het lezen verslingerd raakte door de opdracht om binnen één trimester zelf een foutloos gespeld verhaal te schrijven. Hij vond het leuk, sterker nog hij raakte er helemaal van in de ban.

Dikke pil
Maar goed, zijn eigen leerlingen las hij voor. Niet een of ander kinderachtig boek maar  met ‘Het parfum’ van Süskind. Hij gebruikte hiervoor een grootletter uitgave en de leerlingen rolden bijna uit hun bank toen ze zagen dat ze zo’n dikke pil voor hun kiezen zouden krijgen. Dat vind ik dan weer een slimme zet want na één lesuur voorlezen zagen de kinderen ook dat deze ijsberg al aardig aan het smelten was.

Maar wat vooral belangrijk was het feit dat het hun aandacht had. Het duurde niet lang of zijn leerlingen schaften zelf het boek aan omdat ze niet konden wachten. Ze kregen maar 1 lesuur per week Frans en waarom zo lang uitstellen?
Nu moet u niet denken dat door  voor te lezen je 100% van de leesweigeraars aan het lezen krijgt. Zo simpel is het nu ook weer niet. Maar bij velen is de angst om te lezen wel weg. En of ze nu lezen uit wedijver of om de leraar een plezier te doen dat zal de tijd wijzen.

Pennac schreef over zichzelf in het boek ‘Schoolpijn’ en over zijn leerlingen in ‘In een adem uit’.

Reserveer of vraag aan:

In een adem uit
Schoolpijn.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA