BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

23 juli 2009 @ 09:01 door | Geen reacties

Naar de ‘jeugdleeszaal’

bibliothecaresseIk was een jaar zeven toen ik voor het eerst lid mocht worden van de ‘jeugdleeszaal’, die in die tijd gevestigd was in het oude Burgerweeshuis in de Badhuisstraat in Vlissingen. Het was een imposant gebouw met een grote entree. De bibliotheek was een grote, hoge zaal met boekenkasten langs de wanden, een grote leestafel in het midden.

Niet te veel, niet te vaak
Achterin stond een dominerende balie en daarachter zaten twee bibliothecaressen. Ik was er als de dood voor. In mijn beleving zagen ze er voornamelijk op toe dat je niet te vaak kwam (je mocht maar eens per week boeken lenen!), niet te veel boeken meenam (slechts één leesboek en twee informatieve boeken) en dat je altijd je ‘plankje’ gebruikte.

Dat plankje was een soort platte tekenhaak van hardboard die je, wanneer je een boek uit de kast pakte, op de lege plaats moest steken zodat je je boek weer op dezelfde plek terug kon zetten. En wee je gebeente als je dat vergat, dan klonk het : “Plankje gebruiken!” vanachter de balie, want ze zagen altijd alles.

Eén bibliothecaresse vormde uitzondering, ze heette Thea en zij wees me vaak op nieuwe of mooie boeken. Zij heeft ongetwijfeld bijgedragen aan mijn liefde voor boeken. Ik was dan ook altijd erg blij als zij er was.

Wat vond ik het heerlijk om een hele woensdagmiddag in de jeugdleeszaal rond te struinen, boeken uit te zoeken en te lezen aan de grote leestafel. En wat heb ik ze verslonden: Bolderburen, Rozemarijntje, Pinkeltje, De Vijf, De Olijke Tweeling: ik kon er niet genoeg van krijgen.

Wanneer je de uitgezochte boeken had laten afstempelen, wikkelde je ze in de gele plastic bibliotheekhoes die je speciaal had gekocht, want plastic tassen waren er toen nog niet. Zo zaten je boeken veilig en droog onder je snelbinders.

Ondanks de bibliotheekdames van toen, heb ik heerlijke herinneringen aan die jeugdleeszaal van toen. Ondanks en dankzij dat, werk ik alweer ruim 30 jaar met heel veel plezier in deze bibliotheek !

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA