BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

7 juli 2009 @ 08:05 door | Geen reacties

Wat is web2.0: weblogs

shutterstock_31740211In mijn vorige bericht legde ik al uit waar web2.0 – het interactieve web – voor staat.  Vandaag wil ik het met u hebben over de vele web2.0- toepassingen die op het internet te vinden zijn.  Eén daarvan kent u al, namelijk een weblog.

Wat is een weblog?
Een weblog, ook wel blog genoemd, is een website waarop regelmatig – soms meerdere keren per dag – nieuwe berichten verschijnen en waarop de geboden informatie in omgekeerd chronologische volgorde (het nieuwste bericht verschijnt als eerste) wordt weergegeven. Wie een weblog bezoekt, treft dan ook op de voorpagina de recentste bijdrage(-n) aan.

De auteur, ook wel ‘blogger’ genoemd, biedt in feite een logboek aan van informatie die hij/zij wil delen met de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar het kan ook om foto’s (een ‘fotoblog’), video (een ‘vlog’) of audio (‘podcast’) gaan.

Weblogs bieden hun lezers ook vaak de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten achter te laten. Het is het persoonlijke of het gespecialiseerde karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers. Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws op een weblog maakt u gebruik van RSS.

Hoe zelf een weblog maken?

Misschien wilt u zelf aan de slag met een weblog? Dat kan. Er zijn namelijk heel wat aanbieders van gratis weblog-software. Één daarvan is Blogger. Blogger is een dienst van Google (de bekende zoekmachine), is Nederlandstalig en is eenvoudig te gebruiken.

Verder snuffelen:

  • Een leuk filmpje over hoe weblogs werken.
  • Een mooi voorbeeld van een blog over literatuur is ‘De papieren man’.
  • De meeste kranten hebben ook één of meerder weblogs.
    Hier vindt u een overzicht van de weblogs van het NRC Handelsblad.

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA