BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 augustus 2009 @ 07:53 door | Geen reacties

Dansende pinguins

penguin-cafe-orchestraHun muziek duikt af en toe nog op ter ondersteuning van reclamespotjes, maar verder heeft de muziek van The Penguin Café Orchestra het grote publiek nooit bereikt.
Niet echt vreemd, want hun ietwat bizarre muziekstijl was/is niet makkelijk af te kaderen. Is het eigentijds klassiek, minimale new age, wereldmuziek neo-folk of kamermuziekpop?

Het is het soms allemaal tegelijk, en blijft toch prettig beluisterbaar voor de wat avontuurlijker ingestelde muziekliefhebber.

Muzikaal ei
Leider Simon Jeffes genoot aanvankelijk een conservatoriumscholing  gitaar, compositie en arrangeren, en richtte de groep begin jaren ’70 op, omdat hij zijn muzikale ei niet kwijt kon in de klassieke sector. Hij wilde muziek creëren voor een publiek “capable of enjoying Wilson Pickett, Beethoven, the Rolling Stones, choral music from West Africa, Bach, Stravinksy, Irish bagpipe music and even Abba on the odd occasion”.

De groep bracht een achttal albums uit met daarop een merkwaardige en geheel eigen mix van allerlei akoestische stijlen, gespeeld op de meest uiteenlopende instrumenten. Toen Jeffes in 1997 overleed, betekende dat het logische einde van zijn ‘orkest’.

Bandverpulvering
Waarom dit verhaaltje? Omdat ik 20 jaar geleden voor een vermogen (50 gulden!) een video over het ensemble kocht op het prestigieuze Decca Classics label met daarop o.a. een bijzondere balletuitvoering door het niet minder prestigieuze Royal Ballet, gedanst op de muziek van Jeffes. Veel bekeken en vaak uitgeleend aan vrienden, met als gevolg beeldslijtage en bandverpulvering.

Ik stond recent dan ook op het punt de tape weg te gooien, maar checkte voordien nog even de catalogus van de Zeeuwse Bibliotheken. Toen bleek dat de video inmiddels op DVD is uitgebracht en dus gewoon te leen is.

Ballet met bonus
Mag ik iedereen die op zoek is naar een avondje andere tv (en andere muziek) deze registratie van harte aanbevelen? U krijgt er naast de fraaie balletuitvoering trouwens ook nog een studioconcert en een documentaire over dit baanbrekende ensemble bij.

En wie zich verder wil verdiepen in de wondere wereld van TPCO kan natuurlijk terecht bij de Muziekbibliotheek Rotterdam. De cd’s uit hun immense collectie kunt u als bibliotheeklid ook gewoon reserveren en naar Vlissingen laten komen via LeenDirect.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA