BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

31 augustus 2009 @ 08:35 door | 3 reacties

Digitale sociale kaart

Handige adressen in G!DSAdressengids
Al enige jaren werkt Bibliotheek Vlissingen aan G!DS, een online database met actuele adresgegevens van organisaties.

Inmiddels zijn meer bibliotheken en plaatselijke, regionale en landelijke organisaties bezig met het vullen en bijhouden van deze enorme databank.

Met G!DS zijn op eenvoudige wijze gegevens over organisaties en hun activiteiten en diensten op te slaan en te raadplegen. Maar wat is G!DS nu precies en wat kun je ermee?
Een aantal vragen aan onze collega Ricardo Maas van het provinciale G!DS-team.

Wat is G!DS precies?
G!DS is een vat vol informatie over alles wat er in Nederland plaatselijk op sociaal en cultureel gebied gebeurt. Eigenlijk is het een soort landelijke digitale sociale en culturele kaart van de openbare bibliotheken, die ook in iedere gemeente kan worden ingezet.

G!DS bevat:

 • adressen van tienduizenden organisaties
 • informatie over activiteiten, producten en diensten van deze organisaties
 • veel goede, betrouwbare en actuele links naar pagina’s met achtergrondinformatie

Wie houdt G!DS actueel?
De G!DS database wordt gevuld en bijgehouden door de bibliotheken én door de organisaties zelf. Het gaat om landelijke, regionale en plaatselijke informatie. De bibliotheken werken samen met een groot aantal partners, die ook informatie verzamelen, zoals VVV’s, culturele organisaties, MEE-organisaties en GGD’s.

Waarom werkt de bibliotheek mee aan de ontwikkeling van G!DS?
Het is soms niet eenvoudig om een instelling of professional te kunnen vinden. Dat kan nogal een doolhof zijn. Wie doet wat? Waar moet je zijn met jouw vraag? Velen ervaren het zoeken naar een antwoord als het ontdekken van een ontbrekend puzzelstukje. Met behulp van G!DS kan de bibliotheek mensen beter informeren en betrouwbare en eenduidige informatie geven.

Via een gemeentegids of internet kun je dit soort gegevens toch ook terugvinden?
Gemeentegidsen of het telefoonboek geven onvoldoende informatie, bovendien zijn ze vaak gedateerd. Ook Google is niet altijd betrouwbaar. De ervaring leert dat veel mensen het lastig vinden om gegevens van bijvoorbeeld fysiotherapeuten in de buurt te zoeken. Met G!DS is deze informatie gebundeld en snel te vinden.

Waarvoor kun je G!DS allemaal inzetten?
Gegevens kunnen naar bestaande websites worden geëxporteerd, de basis vormen voor een nieuwe, thematische portal (zoals WMO-loketten of loketten voor Jeugd & Gezin) of worden uitgevoerd naar andere media, zoals gemeentegidsen, kranten en folders. Zo komen selecties uit de in G!DS ingevoerde gegevens in websites en in drukwerk terecht. Een combinatie van trefwoorden en postcodegebied zorgt ervoor dat de juiste gegevens op de juiste plek getoond worden. Elke webbouwer kan websites op maat maken op basis van G!DS.

Kun je een aantal praktijkvoorbeelden noemen?
G!DS informatie wordt in Zeeland onder meer gebruikt voor:

Kortom: een indrukwekkend aantal toepassingen speciaal voor mensen die niet van puzzelen houden!

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “Digitale sociale kaart

 1. PeterS schreef:

  Interessant verhaal, maar wel een beetje vreemd. Om de versnippering van informatie tegen te gaan wordt alles in G!DS gestopt en allerlei organisaties gebruiken die informatie weer op versnipperde websites en drukwerk.

  De G!DS database is ook in de bibliotheek te raadplegen, maar blijkbaar niet online.

  Persoonlijk vind ik dat een gemiste kans om écht aan je strategisch doel te voldoen.

  Nu lijkt het erop alsof allerlei organisaties gemeenschapsgeld gebruiken om een database te vullen waarop ze zich met gemeenschapsgeld weer abonneren. Maar de gemeenschap kan alleen dan de database benaderen als toevallig de bibliotheek open is en ze vervoer hebben.

 2. Ricardo Maas schreef:

  Geachte heer,

  Het primaire doel van G!DS is om websites te voorzien van actuele informatie en niet om zelf een website te bieden waar deze informatie vindbaar is. Zo kan de gemeenschap G!DS-informatie raadplegen op tientallen websites in plaats van op één enkele, zoals bij veel adressensites het geval is.

  De informatie uit G!DS wordt landelijk inmiddels op meer dan 180 websites getoond. De G!DS-informatie is zodanig flexibel inzetbaar, dat deze gegevens er op iedere website weer anders uit kunnen zien en dus niet altijd herkenbaar zijn als zijnde informatie uit de G!DS-database.

  Veel van deze websites zijn thematisch ingericht (zoals bijvoorbeeld een gemeentelijk online WMO-loket voor informatie over wonen, welzijn en zorg, een lokale online uitagenda of een online centrum voor jeugd & gezin). Daarnaast wordt G!DS ook gebruikt voor diverse thematische publicaties, zoals gemeentegidsen en evenementenkalenders.

  Juist deze thematische toepasbaarheid maakt het voor mensen eenvoudiger om de gewenste informatie te vinden dan wanneer alle G!DS-informatie, die inmiddels bestaat uit bijna 90.000 organisaties en 40.000 producten, op één plaats zou worden getoond. De kans is dan zeer groot dat zij ‘door de bomen het bos niet meer zien’.

  De informatie uit de G!DS-database is voor de gemeenschap dus altijd op een groot aantal websites online te raadplegen. Hiervoor hoeven zij geen bezoek te brengen aan een bibliotheek.

 3. PeterS schreef:

  Quote1: “De informatie uit de G!DS-database is voor de gemeenschap dus altijd op een groot aantal websites online te raadplegen”

  Quote2: “gegevens er op iedere website weer anders uit kunnen zien en dus niet altijd herkenbaar zijn als zijnde informatie uit de G!DS-database”

  Dat is dus volgens mij de valkuil van G!DS, twee voordelen die meteen het nadeel zijn. Aktuele informatie wordt weer versnipperd en is niet herkenbaar als aktueel.

  Als ik info wil moet ik dus eerst in Google op zoek naar een website die over het onderwerp gaat en daar kan ik dan wellicht de gewenste informatie terugvinden, waarbij het nog maar de vraag is of die uit G!DS komt, dus of de info ook aktueel is.

  De kracht van G!DS lijkt me juist dat je er als gebruiker altijd van op aan kunt dat de info up to date is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA