BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 augustus 2009 @ 07:45 door | Geen reacties

Jarige doctorandus

dodenritHeinz Hermann Polzer, een Nederlandse tekstschrijver, letterkundige, componist, pianist, zanger en cabaretier van eigen Nederlandstalige liedjes.

Deze naam zegt u misschien niets maar u kent hem waarschijnlijk wel onder zijn pseudoniem Drs P.

De grootmeester van het ‘light verse’ bereikt vandaag de respectabele leeftijd van 90 jaar. Daarom een kort eerbetoon in de vorm van een gesproken gedicht.

Eén van de bekendste nummers van Drs. P is ongetwijfeld ‘Dodenrit’ (‘trojka hier, trojka daar’) waarin een Russisch gezin op weg naar Omsk achtervolgd wordt door wolven. Om ze af te schudden worden één voor één de kinderen uit de slede gegooid en uiteindelijk ook de echtgenoot. Als Omsk dan in zicht komt, maakt de vader een sprong van blijdschap, verliest zijn evenwicht en valt…

‘Knolrapen, lof, schorseneren en prei’
Misschien kent u hem van ‘Knolrapen, lof, schorseneren en prei’ over “duistere driften en afgoderij, wie zal ons redden, wie maakt ons weer blij, knolrapen, lof, schorseneren en prei”. Of van ‘Het trapportaal’ waarin de angst voor “wat de buren er wel niet van zullen denken”op de hak genomen wordt.

Nog een bekende is  ‘De Veerpont’ waarin een veerman die hele dagen niets anders doet dan heen en weer varen, bedenkt dat de veerpont niet langer mag zijn dan de rivier breed is, wat de overkant is en wat deze kant is en meer van dit soort overpeinzingen. U kunt ’t hele gedicht bekijken en beluisteren op YouTube.

Plezierdichter
Stuk voor stuk gedichten die niet getuigen van diepgaande gedachten over de zin van het bestaan  maar wel vol zitten met humor en levenslust. Drs. P. noemde zichzelf een plezierdichter en dat is naar mijn bescheiden mening helemaal juist.

Eén van zijn minder bekende gedichten heet ‘De Bibliotheek’, terug te vinden in de bundel ‘Toenemend feestgedruis’ natuurlijk te leen bij (inderdaad:) de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Poëzie

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA