BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

12 augustus 2009 @ 07:32 door | Geen reacties

Internetgebruikers, net apen?

apencultuurVolgens de evolutieleer is de mensheid ooit aap geweest. Volgens de Britse Andrew Keen zijn we met z’n allen dit weer geworden.

In zijn boek ‘De Apencultuur’ haalt Keen zijn titel van een uitspraak van Thomas Huxley. “Als genoeg apen zich uitleven op een typemachine, levert dat statistisch gezien ooit wel een meesterwerk op.” Een gek beeld? Niet voor Andrew Keen, die de typemachines vervangt door keyboards en de apen door internetgebruikers.

Andrew Keen was eerst een internetenthousiasteling, maar de komst van het zogenaamde Web 2.0 ziet hij als een bedreiging voor de cultuur.

In zijn boek geeft hij redenen voor het verval van de cultuur. Hij meent dat het gegeven dat iedereen op internet zomaar kan publiceren de doodsteek is voor de betrouwbaarheid en bovendien heeft niemand de tijd om alles te lezen en al het aanbod te filteren. Keen beschrijft in zijn boek dat veel informatie op internet onbetrouwbaar is.

Informatieprofessionals
Het delen van meningen, downloaden en zelf uploaden van bijvoorbeeld muziek en films gaan ten koste van de oorspronkelijke mediabedrijven. Keen geeft een opsomming van teruglopende inkomsten en toenemende ontslagen bij bedrijven die nieuws en tv-programma’s maken. Terwijl bij deze bedrijven de professionals werken, de enigen die betrouwbaar nieuws leveren. Hij gelooft alleen maar in de macht van de traditionele en geschoolde informatieverstrekkers en niet in de wisdom of the crowd.

Na-apen
Ondanks dat Keen’s visie op internet en web 2.0 ontwikkelingen behoorlijk zwartgallig is, is dit waar de bibliotheek zich ook zorgen over maakt: het voor zoete koek voor waar aannemen wat op internet gepubliceerd wordt. Daar zien wij een belangrijke rol in weggelegd: in de bibliotheek lopen immers traditionele en geschoolde informatieverstrekkers rond. Professionals die in staat zijn de overvloed aan informatie die op internet aangeboden wordt te beoordelen op kwaliteit en betrouwbaarheid. Professionals die meerdere bronnen weten aan te roeren dan alleen internet, en die bovendien de tijd nemen om een antwoord op een vraag te vinden en niet de eerste de beste hit als waarheid aannemen.

‘Googelen’ is opgenomen in de Van Dale. Toch knap, voor apen, dit ons eigen gemaakt te hebben. Nu schijnt het dat apen elkaar na-apen. Dus jong geleerd is oud gedaan. Kinderen die net als hun ouders, die voorheen ‘niet graag lazen’, klakkeloos de eerste de beste informatie van internet plukken en niet eens blikken of blozen bij de aanblik van een ‘toevallige’ pornosite.

Nu is een leven in de gemedialiseerde samenleving niet meer weg te denken en is het niet te verwachten dat er wederom een ijstijd aanvangt (hoewel?). De bibliotheek zal zich meer en meer richten op media-educatie bij kinderen die mediatheken bezoeken in het Vlissingse basis- en voortgezet onderwijs.  Dit moet onder jeugd zodanig informatievaardigheden opleveren dat zij als mensaap in een nieuwe generatie gegroeid zijn tot minstens homo sapiens.

Aapjes kijken
Of toch maar weer terug in de tijd: googelen in boeken, lenen uit de bibliotheek én uitgelezen na drie weken weer terugbrengen, bloggen in een papieren dagboek met slot er aan, een brief schrijven met een ganzenveer en op de post doen, ganzenbord spelen waarbij je hooguit in de gevangenis komt en niet dreigt vermoord te worden, een poezie waarvoor je echte vrienden vraagt erin te schrijven én aapjes kijken in de dierentuin.

PS
Mijn moeder heeft dezelfde achternaam als Andrew. Vandaar misschien de enigzins kritische ondertoon van dit bericht?

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA