BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

3 augustus 2009 @ 08:33 door | 1 reactie

Komkommertijd

komkommertijdDe schoolvakanties zijn eindelijk begonnen in Zeeland en dus schitteren collega’s met kinderen grotendeels door afwezigheid. Dat is ook goed te merken bij onze blogmedewerkers, waarvan een gedeelte zich op Texel, ergens in Italië of aan de kust, de Zeeuwse kust ophoudt. En dat betekent komkommertijd voor Biebblog.

Merkwaardige uitdrukking: komkommertijd. Wat heeft komkommertijd eigenlijk met komkommers te maken? Een snelle zoektocht op het internet geeft duidelijkheid.

Het Genootschap Onze Taal zegt:  “Komkommertijd is een aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin weinig nieuws en weinig handel is. Het woord wordt tegenwoordig vooral gebezigd in de media, die er bovendien inhoud aan geven door berichten te brengen die buiten de komkommertijd geen nieuwswaarde zouden hebben.”

Kip
Daar kan ik me van harte in vinden:  zo maakte de PZC van dinsdag 28 juli nieuws van het overlijden van een Middelburgse kip…   Dat noem ik nou het toppunt (of dieptepunt) van komkommertijd.

Herkomst
Waar het woord komkommertijd precies vandaan komt, is niet helemaal zeker. Sommigen zeggen dat het een leenvertaling is van het Engelse cucumber time, dat vroeger in de zomermaanden door kleermakers werd gebruikt. Maar dat is later vervangen door het inmiddels ook weer verdwenen taylor’s holiday, en niemand kent nog het woord cucumber time.

Komkommervariaties
Varianten van komkommertijd komen in diverse andere talen voor, zoals het Noors en het Duits (Sauregurkenzeit, ‘zurebommentijd’). Vrijwel iedere taal heeft wel een woord voor deze karige zomertijd: la morte-saison (Frans), the dull season, the silly season (Engels) en zelfs the big gooseberry time (‘kruisbessenseizoen’, Amerikaans). In het Zweeds (nyhetstorka, ‘nieuwsdroogte’) en het Duits (Sommerloch, ‘zomergat’) bestaan woorden die zelf al een duidelijk negatieve lading hebben

In het Nederlandse taalgebied is komkommertijd pas relatief laat opgetekend. In 1871 schreef het Nieuws van den Dag ‘Wanneer begint de Komkommertijd? […] Ik heb maar niet te weten kunnen komen op welken datum dit vijfde jaargetijde in den almanak opgeteekend staat.’ En Multatuli had het in 1877 over ‘het hartje van den komkommertyd.’”

Leuk
Toch leuk om te weten, al doe je er verder niks mee en kun je met dit soort informatie hooguit scoren bij Triviant of tijdens een melig verjaardagsfeestje.  Of op je blog tijdens komkommertijd…

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden ,

Reageren

One thought on “Komkommertijd

  1. Ans schreef:

    Omdat ik nu de feed automatisch ontvang, krijg ik gelijk de nieuwste berichten te lezen. Leuk stukje Marianne en zo weet je meteen weer wat het woord komkommertijd inhoudt

Comments are closed.

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA