BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 augustus 2009 @ 08:18 door | 2 reacties

Leeuwtje van Michiel

leeuwtje-van-de-ruyterWie is toch die man van ijzer die in zijn mantel een hondje verborgen houdt?

Vraagbaak
Dit zou zomaar een vraag kunnen zijn gesteld aan Al@din, de online vraagbaak van de bibliotheek. We krijgen ze hier binnen in alle soorten en maten, van eenvoudig tot complex, van serieus tot onzin, van interessant tot grappig, van ondubbelzinnig tot cryptisch.

Koude voeten
Hier enkele voorbeelden van vragen die wij de afgelopen jaren beantwoord hebben (ze staan ook op onze website): Wat is het hoogste gebouw ter wereld? (Burj Dubai). Waarom wordt een geschilde appel bruin? (oxidatie). Waar komt de uitdrukking “Leven als God in Frankrijk” vandaan? (Visigoten). Is oranje mosselvlees lekkerder dan het witte? (geen verschil). Waarom krijgen vogels geen koude voeten in de winter? (beperkt warmteverlies).

Weborakel
Het zijn zomaar wat wetenswaardigheden die iedereen kan vinden op internet. Iedereen? Nou ja, degenen die goed kunnen zoeken en kunnen inschatten of de bron betrouwbaar is. Laten we eerlijk zijn: dat valt niet mee. Wie googelt op ‘regenwoud’ vindt bijvoorbeeld zo’n half miljoen treffers. Het is naïef om te denken dat dat allemaal goede informatie is.

Google vindt niet alles en rangschikt vooral op populariteit (hoe meer links naar een website, hoe hoger getoond). Ook weet Google niet of de informatie op de websites waarnaar wordt doorverwezen betrouwbaar is. Sinds 2003 hebben de bibliotheken daarom hun eigen weborakel: Al@din.

Sexy?
Eerlijk gezegd … echt snel en sexy is de gratis bibliotheekvraagbaak niet, Al@din wil vooral gedegen en betrouwbaar zijn. De vraagbaak is een aanvulling op Google en Wikipedia. Het is een hulpmiddel bij het zoeken van moeilijk vindbare informatie.

Het is een uitkomst voor mensen die minder goed de weg weten op internet. Google mag dan meer antwoorden geven – als je het al antwoorden mag noemen – , de antwoorden van deze ‘menselijke zoekmachine’ zijn kwalitatief goed en op maat.

Michiel de Ruyter
Terugkomend op de vraag aan het begin, de man van ijzer is natuurlijk het gietijzeren standbeeld van Michiel de Ruyter op het Keizersbolwerk. De Vlissingse Maatschap voor Nut van ’t Algemeen besloot in 1830 tot het oprichten van dit monument. Het standbeeld stond van 1841 tot 1894 tussen de Vissershaven en de Voorhaven, voordat het naar z’n huidige plek verhuisde.

Hondje?
En hoe zit dat nu met dat hondje? In het gedenkschrift ter gelegenheid van de oprichting in 1841 van dit standbeeld van de Mechelse beeldhouwer Louis Royer is niets over het ‘hondje’ te vinden:

” … een scherp omgordt het midden, en een sierlijk gewerkte draagband, waarin een kort zwaard, hangt over den schouder; de linkerhand, in den zijde rustende, verbeeldt een uitgetrokken handschoen te houden.” (p.136)

Het ‘hondje’ is goed verborgen onder de linker hand van Michiel. Het is echter geen hondje en evenmin een lammetje (een verwijzing naar Michiels eerste werkgevers, de familie Lampsins).

Leeuwenkop
In de boeken ‘Vlissingen door de eeuwen heen’ en ‘10220 dagen beeldende kunst Vlissingen’ staat het volgende: “Het ‘hondje’ onder de mantel is de gevestknop van zijn sierdegen, voorstellende een leeuwenkop.” Meer over dit leeuwtje van Michiel is hier te vinden.

Heeft u ook een vraag? Schroom dan niet en stel hem aan de bibliotheek!

Auteur

Rubrieken Dienstverlening, Vlissingen

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Leeuwtje van Michiel

  1. Ans schreef:

    Dit had ik nog nooit gezien, ik ga toch eens beter op details letten, leuk om te weten

  2. PeterS schreef:

    Leuk dat je over Al@din begint. Er is een vraag over het “hondje” gesteld aan Al@din. Het antwoord? Waarschijnlijk is het geen hondje maar een rol papier.

    Lekker antwoord dus.(http://aladin.bibliotheek.nl/aladin_detail.asp?qpid=100238)

    Bovendien vind ik het helemaal niet erg dat je een door mij gemaakte foto van mijn weblog gebruikt om je artikel een beetje op te fleuren, of dat je in een link naar mijn weblog verwijst, maar laat volgende keer een reactie achter op mijn weblog of zo. Wel zo leuk om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA