BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

18 augustus 2009 @ 15:49 door | Geen reacties

Nie gamen nie en nie internetten nie

rsi1
En als het tegenzit ook nie werken nie… Want dit kunnen de gevolgen zijn van RSI.

Muisarm en nieuwe varianten
Repetitive Strain Injury (RSI) is een verzamelnaam voor allerlei klachten die te maken hebben met het gedurende lange tijd herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde, soms kleine en op zich niet inspannend lijkende bewegingen. RSI-klachten zijn toegeschreven aan onder meer het gebruik van de computermuis, met als gevolg een probleem als de muisarm.

Andere, oude, bekende problemen zijn terug te voeren naar bijvoorbeeld het doorschuiven van boodschappen door een caissière of aandoeningen door het spelen van tennis (tenniselleboog). Nieuwe varianten zijn de Game Boy-duim en de SMS-duim. Wat zal de volgende zijn: een Twitter-pols?

In dit artikel houden we het bij de computer, ofwel bij beeldschermgebruik.
Hieronder wordt verstaan: ‘Tikken, Klikken en Kijken’, dus op het toetsenbord bezig zijn, met de muis in de weer of naar het beeldscherm kijken.

Haalbaarheidscompromis
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de kans op gezondheidsklachten als RSI-gerelateerde aandoeningen zeer sterk toenemen naarmate het aantal uren beeldschermwerk per dag toeneemt. Dit heeft te maken met de sterk toenemende dynamische en statische belasting (langdurig in eenzelfde houding werken en repeterende bewegingen in een gespannen werkhouding).

Daarom wordt geadviseerd niet meer dan 5 uur per dag beeldschermwerk te verrichten. Dit is een haalbaarheidscompromis tussen de door TNO-Arbeid geadviseerde 4 uur en de 6 uur die in de Arbowet als richtlijn wordt gehanteerd. Voor gebruik van een ‘kale’ laptop, dus zonder hulpmiddelen, geldt zelfs een maximaal gebruik van slechts 2 uur.

Promotieonderzoek: geen relatie tussen tijd pc-gebruik en RSI
In juli 2008 promoveerde bewegingswetenschapper IJmker op een proefschrift over RSI. Als onderzoek had hij metingen van duizend kantoormedewerkers verzameld. Hieruit bleek een minder groot verband te bestaan tussen RSI-klachten en langdurig computergebruik dan eerdere onderzoeken hadden aangetoond. Psychosociale en organisatorische problemen zouden wel een rol spelen. Op lichamelijk vlak bleken tegelijkertijd bellen en de computer gebruiken, muisgebruik en het doorwerken tijdens pauzes een factor.

Het onderzoek is fel bekritiseerd, maar IJmker heeft ook op bepaalde punten gelijk gekregen. Zo speelt het inderdaad een rol als je gespannen achter de pc zit (en dit kan ook bij gamen het geval zijn), geen goede houding hebt, geen pauze neemt, niet afwisselt en niet af en toe een gezonde spieroefening doet (het rek-en-strek-verhaal).

Zelf bewaken en signaleren
Het advies is zelf het computergebruik in de gaten te houden, van jezelf maar ook dat van eventuele kinderen. Het gezegde “overal waar ‘te’ voor staat is niet goed” geldt ook in dit verband. Monniken die in de Middeleeuwen, vaak staande, hele boeken overschreven hadden ook last van RSI. Logisch toch?!

Kortom: let goed op, want RSI is een sluipend gif. Als u veel met de computer werkt verdiep u dan eens in dit onderwerp. Dit kan via de digitale snelweg maar ook door een boek te lenen of in te zien bij de bibliotheek, bijvoorbeeld het ‘Handboek RSI: risico’s, oplossingen, behandeling’.

Waarom een boek? Nou, bijvoorbeeld als u even nie mag internetten nie.

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA