BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 augustus 2009 @ 08:12 door | Geen reacties

Ook baby’s moeten boeken verslinden

boeketende-baby1Dit wordt geen praatje voor eigen parochie, geen promo om vroegtijdig zieltjes te winnen. Maar hoe eerder een kind begint met ‘lezen’, hoe groter de voorsprong straks op school is.

Vaardigheden
Baby’s kunnen misschien nog niet lezen, maar hoe vroeger ze kennismaken met boeken, des te beter dat is voor hun woordenschat. Sterker nog: kinderen met een vroege ‘leesstart’ halen zelfs hogere scores voor rekenen en kunnen zich langer concentreren op school. Daarnaast lezen ze vaker en makkelijker, maar dat had u wel verwacht denk ik.

Projecten
Bovengenoemde conclusies zijn gebaseerd op de evaluatie van het Engelse project ‘Bookstart’, dat in 1992 van start ging en inmiddels in 27 landen loopt, waaronder enkele Europese. Vlaanderen volgde in 2006 met het programma ‘Babyboek’ en in 2008 werd het startsein gegeven voor het vergelijkbare Nederlandse project ‘Boekstart’.

In Groot-Brittannië krijgen ouders drie keer een boekenpakket, voordat hun kind naar school gaat. Ook in het Nederlandse programma Boekstart worden boeken verspreid. Hierbij speelt de openbare bibliotheek een actieve rol. De bibliotheek werkt samen met gemeente en consultatiebureau om ouders en kinderen vanaf het allereerste begin met (het lezen van) boeken in aanraking te brengen. Boekstart in Nederland richt zich om te beginnen op ouders van baby’s. Later zal Boekstart zich richten op kinderen vanaf 1 jaar.

Proeffase
Momenteel bevindt Boekstart zich nog in een proeffase. Het project is in 2008 in een aantal Brabantse gemeenten van start gegaan en in de zomer 2009, nu dus, wordt het in een aantal andere provincies uitgezet. Het doel is in 2010 tot een landelijk programma te komen.

Samen genieten
Wanneer Boekstart in Zeeland wordt geïntroduceerd is niet bekend. Maar daar hoeft u natuurlijk niet op te wachten. U heeft vast wel een stoffen boekje of knisperboekje en anders is dat snel gekocht. Een kartonnen boekje met plaatjes is uiteraard in de bibliotheek te vinden. Aanvankelijk kan het boekje door de baby als speelgoed worden gezien, maar de nieuwsgierigheid wordt al vlug gewekt als er een bladzijde wordt omgeslagen.

Het verandert helemaal als de ouder dingen gaat aanwijzen en hier met de baby ‘over praat’. Dolle pret is het tenslotte wanneer er een rijmpje of versje in staat. Maar naast leren moet er ook ontspanning zijn. Dus af en toe mag er natuurlijk ook gewoon lekker in het boekje worden gebeten.

Wilt u meer informatie over Boekstart, kijk dan eens op www.boekstart.nl, www.lezen.nl of www.kunstvanlezen.nl.

Auteur

Rubrieken Educatie

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA