BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

25 augustus 2009 @ 08:12 door | 1 reactie

Op een voetstuk

Onthulling standbeeld Michiel de Ruyter in 1841Vandaag, 25 augustus, is het 168 jaar geleden dat het beroemde standbeeld van Michiel Adriaensz. Ruyter in Vlissingen werd onthuld. Dat ging in 1841 gepaard met allerlei festiviteiten.

Ontblooting
In aanwezigheid van koning Willem II  en prins Frederik werd op het huidige De Ruyterplein (achter het Rondeel) het gietijzeren beeld van de hand van Louis Royer ‘plegtig ontbloot’. Vervolgens bezocht de koning een speciale tentoonstelling over De Ruyter. Hiertoe was het hele land  afgestruind naar schilderijen en en objecten die iets met De Ruyter te maken hadden.

Volksgezang
Toen de koning de stad verlaten had, was het de beurt aan het volk. Met volkspelen als boegsprietlopen, palingbijten en mastklimmen, en een heerlijk bombastisch volksgezang:


Stem ’t hartelijkst lied, bij ’t davrend vreugdeschallen,
Daar ’t luid hoezee! zich aan dien zangtoon paart!
De Ruyters beeld prijkt thans in Vlissings wallen;
De dappere Zeeuw! de schoonste hulde waard!
Deed de IJstad lang ’t bezielde marmer spreken,
Waarin ’t gebeent des grooten zeemans rust,
Zijn moederstad verwierf een duurzaam teeken,
De dankbaarheid troont aan Walchrens kust.

En zo strekt de lofzang geschreven door ene heer A. Ruysch zich over vier roemrijke coupletten uit. Ik zal u hier verder niet mee vermoeien, maar het is duidelijk dat vandaag de dag veel genuanceerder wordt gedacht over de heldendaden van de Bestevaer.

Gedenkschrift
Het volksgezang is na te lezen in een Gedenkschrift, waarin de totstandkoming van het standbeeld uit de doeken wordt gedaan. Verder heeft Ad Tramper van het Gemeentearchief Vlissingen in Zeelandboek (2006) een leuk artikel geschreven over dit beeld, dat in 1894 naar het Keijzersbolwerk werd verplaatst.

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden

Reageren

One thought on “Op een voetstuk

  1. PeterS schreef:

    En heeft het gemeentebestuur van Vlissingen dan vandaag uitgekozen om duidelijk te maken wat er met het -nu dus 168 jaar oude- standbeeld gaat gebeuren.

    Of de sokkel nog wordt opgeknapt of zo? Twee jaar geleden was de toestand dramatisch en sinds het Ruyterjaar is het weer doodstil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA