BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

7 september 2009 @ 09:39 door | Geen reacties

Bibliotheekkorting Film by the Sea

‘Precious’ is de openingsfilm van het Film- en literatuurprogramma van Film by the Sea. Film by the Sea heeft een aantrekkelijke aanbieding voor leden van Bibliotheek Vlissingen! Op vertoon van uw bibliotheekpas bij de kassa van Cine City krijgt u op 14 september €  2,50 korting op een kaartje voor deze avond, inclusief optreden van de band Lady Linn en her Magnificent Seven.

Het dramatische verhaal van Precious
Een zwart meisje van 16 jaar uit Harlem is zwanger van het tweede kind van haar vader en wordt van school gestuurd. Haar eerste kind, een mongooltje dat door haar oma wordt verzorgd, kreeg ze al op haar 12e. Ook haar moeder, die haar de schuld geeft van de incest, misbruikt haar, vooral geestelijk, soms seksueel.

Dit gaat over het boek ‘Push’ van de Afro- Amerikaanse schrijfster Sapphire (46). Het klinkt dramatisch en dat is het ook. Een goede insteek voor een film moet regisseur Lee Daniels gedacht hebben. Dertien jaar na het uitkomen van het boek draait dit najaar de film ‘Precious, based on the novel Push by Sapphire’ in de bioscopen.

In het boek en de film wordt de hoofdpersoon ‘Precious’ naar een alternatieve school gestuurd waar ze voor het eerst leert lezen en schrijven van een lerares. Via het leren lezen en schrijven kan het meisje uiteindelijk uit haar isolement breken.

Fictief personage
Het verhaal is niet autobiografisch zoals Sapphire in een interview in Trouw laat weten. Hoewel de schrijfster tot haar twaalfde ook opgroeide in Harlem, de zwarte wijk van New York, is Precious is een fictief personage. Sapphire is eerder te herkennen in de lerares Rain die Precious de wereld van de taal binnentrekt.

Sapphire verdiende tien jaar lang haar brood als docente in Harlem. De verhalen van de schrijnende gevallen die ze in haar klaslokaal vaak tegenkwam, wilde Sapphire met dit boek doorvertellen. Met het uitkomen van de verfilming wordt dat verhaal aan een nog groter publiek verteld. En met succes: De film won al drie prijzen op het Sundance Film Festival waaronder de Grand Jury Prize en de Publieksprijs. Ook Oprah Winfrey wilde na het zien van de film direct haar naam aan dit project verbinden.

Een film die niemand zal koud laten, alleen de trailer bezorgt al een flink aantal kippenvelmomenten.

De Nederlandse vertaling van het boek is op dit moment niet meer te bestellen in de boekhandels. Na het uitkomen van de film in Nederland zal dit vermoedelijk veranderen, de bibliotheek zal dit dan zo snel mogelijk in haar collectie opnemen.

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA