BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

5 september 2009 @ 10:40 door | Geen reacties

Dwarsliggers

bouwvakkers3Een dwarsligger heeft over het algemeen een slechte reputatie maar de dwarsligger waar ik het in dit berichtje over wil hebben maakt grote kans immens populair te worden. Het gaat namelijk om een nieuwe vorm van het gedrukte boek dat zo klein is dat het in uw binnenzak past.
Het Britse schrijversechtpaar Nicci French is benoemd tot ambassadeur van de dwarsligger.

Verdraaid handig
Hugo van Woerden, directeur van uitgeverij Jongbloed, bedacht een boek dat je overdwars leest. Door het boek een kwartslag te draaien ontstaat een normale bladspiegel. Hij gebruikt dundrukpapier dat ook gebruikt wordt voor Bijbels. Hierdoor past er zes tot acht keer zoveel papier in het boek dat een afmeting heeft van acht bij twaalf centimeter. Ideaal voor de kleine handtas of de binnenzak.

Het uiterst handzame product is ontstaan uit frustratie over het ongemak dat ontstaat als je wilt lezen in een vliegtuig of in bed en de kramp die in je handen schiet als je, wachtend op de trein, staand een loodzwaar boek moet vasthouden. Omdat de dwarsligger gebonden is en de band slechts aan één kant aan het boekblok vastgemaakt is, valt het boek op iedere pagina goed open.

Dat het niet eerder bedacht is …! Het zou wel eens een concurrent kunnen worden van het oprukkende E-boek.

Morgen, zondag 6 september, overhandigt Herman Koch tijdens een officiële presentatie het eerste exemplaar aan minister Plasterk van cultuur op de openingsdag van de jaarlijkse boekenmanifestatie Manuscripta in Amsterdam. Maandag a.s. kunnen we volgens de berichten de eerste exemplaren in de boekhandel aantreffen.

Een blik op de site van de onlineboekhandel geeft een indruk van wat er al aan titels beschikbaar is. Ik hoop dat er nog veel gaan volgen en dat zowel E-boeken als Dwarsliggers op termijn ook in de bibliotheek zullen liggen.

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA