BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

23 september 2009 @ 11:40 door | Geen reacties

Een biebboek heeft een zwaar leven

biblothecaresseJaren geleden bekeek ik bij toeval een tv-uitzending van het educatieve jeugdprogramma Klokhuis. Het programma informeerde over de bibliotheek. Het uitermate amusant filmpje dat werd vertoond ging over … jawel, de bibliotheekpolitie. Een speeksel briesende, geüniformeerde acteur Joost Prinsen viel een nietsvermoedend ontbijtend gezin binnen waar twee kinderen aan de tafel zaten te lezen.

De man pakte hen letterlijk en figuurlijk bij de lurven en terwijl hij de twee kronkelende boekenwurmen vlak voor zijn gezicht hield, schreeuwde hij autoritair iets in de trant van:  ‘Hierbij arresteer ik jullie voor het te laat inleveren van niet tot uw eigendom behorende bibliotheekboeken, die al twee dagen geleden ingeleverd hadden moeten worden in de openbare bibliotheek! Alles wat je zegt kan tegen je gebruikt worden. Indien de boete van zestig cent niet onmiddellijk voldaan wordt, volgt levenslange verwijdering van uw bibliotheekabonnement!’

Lezen is reizen
Mijn zoon van vier en half begint langzaamaan de letters van het alfabet te herkennen en als hij zijn liefde voor lezen weet te behouden, kan hij de prachtigste fictieve reizen gaan maken.
Waar ik in de jaren zeventig leerde lezen, groeit hij op in een omgeving met een scala aan mediamogelijkheden. De toekomst is nog digitaler dan ik durf te vermoeden. Bibliotheek Vlissingen maakt zich hier ernstig bezorgd om. Als bibliotheken niet zorgen dat hun diensten niet in een hoog tempo en met hoge kwaliteit gedigitaliseerd worden, zijn zij geen interessante partner meer in de distributieketen van informatie; niet voor de leveranciers en al helemaal niet voor de klanten. En dan verdwijnt op termijn de bibliotheek.

Nieuwe bibliotheek
Hoe kan onze bibliotheek in een kleine ‘plattelandsgemeente’ als Vlissingen uitgroeien tot die nieuwe, ideale organisatie? Achter de schermen zijn wij daar driftig mee bezig. Zolang wij nog worstelen met ons ouderwetse imago en ons huidige aanbod nog niet gemoderniseerd hebben, zal de Vlissinger niet sterk onder de indruk zijn van het feit dat in de bibliotheek specialisten rondlopen die in de wildgroei aan informatie de exacte weet te vinden. We hebben nog een weg te gaan.

Het tv-programma ‘Klokhuis’ heeft in 2005 (ongeveer tien jaar na eerstgenoemd filmpje) opnieuw een uitzending over de bieb gemaakt:

Hoe maak je een boek geschikt voor de bibliotheek? Je scheurt het eerst kapot en maakt het daarna extra stevig. Beetje vreemd, maar het moet, want een biebboek heeft een zwaar leven.

Of we er qua imago inmiddels op vooruit zijn gegaan, mag u zelf beoordelen aan de hand van dit filmpje.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA