BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

14 september 2009 @ 09:03 door | Geen reacties

Eleven days in Tibet

lhasaSoms lees je een boek dat iets in je wakker maakt: een bepaald gevoel, een interesse, een fascinatie zelfs.

Gouden daken van Lhasa
Zo las ik lang geleden het (jeugd)boek ‘De gouden daken van Lhasa’ van Frederica de Cesco. Het boek gaat over Carrie, een zestienjarig meisje van Engelse origine, dat op het college in Darjeeling bevriend raakt met Karma, een Tibetaanse. Om het Tibetaanse Nieuwjaar te vieren, trekken ze onder de leiding van een escorte vanuit India de Himalaya over tot in de hoofdstad Lhasa.

Het verhaal speelt in 1959 en Tibet staat onder het gezag van de Volksrepubliek China. Als gevolg van een volksopstand en strenge represailles van de Chinezen moeten Carrie en Karma over de besneeuwde Himalaya vluchten naar India.

In gesprekken en beschrijvingen in het boek zit veel informatie over de cultuur, de godsdienst en de geschiedenis van Tibet. Ook is er veel aandacht voor kleurrijke, exotische landschappen, decors, interieurs en kledij. Het boek werd in 1978 onderscheiden met een Zilveren Griffel.

Dak van de wereld
Ik was destijds zo onder de indruk van het boek, dat ik daar een fascinatie voor Tibet en de Himalaya aan heb overgehouden. Wanneer Tibet in het nieuws was, volgde ik dat altijd met meer dan gemiddelde belangstelling. Tibet: het Dak van de Wereld: mysterieus, onherbergzaam en onbereikbaar. Dacht ik.

Eleven days in Tibet
Pas sinds 1986 worden buitenlandse toeristen toegelaten tot Tibet, maar de Chinese regering legt beperkingen op aan de plaatsen waar zij naartoe mogen reizen.
In 2004 ben ik eindelijk zelf in Tibet geweest, als onderdeel van een rondreis door China, Tibet en Nepal: ik was vier dagen in Lhasa en reed in zeven dagen per landcruiser door de Himalaya naar Nepal.

Tibet is zó’n bijzonder land. Ik ben vooral erg onder de indruk geraakt van het leven van de Tibetanen en de diep boeddhistische cultuur die je overal tegenkomt. Maar uiteraard ook van de gouden daken Lhasa: die van de Jokhang tempel en het Potala-paleis, de eeuwenoude kloosters, de reis door de Himalaya en het bezoek aan Everest Basecamp op ruim 5200 meter.

Waar het lezen van een boek je al niet kan brengen: in mijn geval letterlijk tot grote hoogtes…

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA