BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

21 september 2009 @ 09:12 door | Geen reacties

Het nieuwe lezen?

ereaderIk had het al eerder over de opkomst van het e-book en de e-reader. Maar wat is dat nou eigenlijk?

Een e-book is elektronische of digitale tekst met een pagina-indeling zoals in een gewoon boek en een e-reader is een apparaat waarmee men die digitale teksten kan lezen.

Het grote voordeel van deze apparaten is het feit dat je er heel veel boeken in kunt downloaden en je er niet mee hoeft te sjouwen. Dat is niet alleen handig als je verre reizen maakt maar ook voor studenten. Er zijn namelijk ook mogelijkheden om aantekeningen te maken in het boek.

De benarde posities die je in een volle trein moet aannemen om het boek, je schrijfblok en je pen te pakken herinner ik mij nog heel goed. Met een e-reader kun je eenvoudig van het ene naar het andere boek switchen.

Plek op de plank
Ook voor de bibliotheken kunnen e-books nuttig zijn. Zoals de situatie nu is moeten bibliotheken regelmatig boeken afschrijven om zo plaats te maken voor nieuwe aanwinsten. Dat gaat soms ten koste van prachtige werken die volgens de uitleengegevens zo weinig gelezen worden dat het niet loont ze nog langer een plekje op de plank te geven. Dat doet soms pijn en voor veel liefhebbers van het boek is het niet te begrijpen.

De opslagmogelijkheden met e-books zijn veel groter bovendien hoef je niet zoals bij een aanvraag uit een andere bibliotheek te wachten op je boek. Je plugt in en in no-time beschik je er over.

Ontwikkelingen
Op dit moment zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van de e-reader en dat is gunstig voor ons als klant want dat wakkert de strijd om met een deugdelijk, makkelijk te bedienen en betaalbaar apparaat op de markt te komen alleen maar aan.

Van tijd tot tijd abonneer ik me bij Google Alerts op nieuwe meldingen op het net over een bepaald onderwerp. De laatste weken stromen er dagelijks berichten binnen in mijn mailbox over dit onderwerp. En er valt nog wel het een en ander te verbeteren …

Zo is er al een ‘Kindle gate affaire’ ontstaan omdat Amazon een boek van Orwell ongevraagd verwijderde van Kindle e-readers, uitgevers moeten aan de slag en het bestandsformaat dienst zodanig te zijn dat boeken en readers onafhankelijk van elkaar gekocht kunnen worden.

In de bibliotheken van Leeuwarden, Breda en Almere worden e-readers al uitgeleend.

Wedden dat Vlissingen u ook niet lang meer laat wachten?

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA