BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

25 september 2009 @ 14:40 door | Geen reacties

Lezen kan altijd

Leesplezier met daisyHeeft u moeite met lezen? Krijgt u problemen met de kleine lettertjes? Kost het u moeite een boek vast te houden? De bibliotheek biedt een passende oplossing wanneer het gewone lezen niet meer gaat.

 

Grootletterboeken
Naarmate je ouder wordt, verslechteren je ogen. Dat maakt lezen vaak vermoeiend. Een grootletterboek is dan een optie. De letters in een grootletterboek zijn namelijk bijna twee keer zo groot als die in gewone boeken.

Luisterboeken
Voor mensen – jong of oud – die liever luisteren dan lezen, zijn er luisterboeken. Een luisterboek is een gesproken versie van een boek op meerdere cd’s. Dit boek is met een cd-speler overal te beluisteren en daardoor goed te combineren met dagelijkse bezigheden. Nadelen zijn dat je er niet in kunt ‘bladeren’, dat er meer cd’s voor een boek nodig zijn en dat de weergave niet langzamer of sneller kan.

Daisy-roms
Naast het reguliere luisterboek bieden de bibliotheken in Vlissingen en Oost-Souburg daisy-roms. Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek. Het ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op cd. Het verschil is dat het mogelijk is om op een daisy-rom te zoeken naar informatie zoals pagina’s en hoofdstukken. Het hele boek past op één schijfje, en het bevat alle informatie ‘van kaft tot kaft’. Ook is het mogelijk de daisy-rom sneller of langzamer af te spelen. Dat maakt de daisy-rom zeer geschikt voor ouderen, dyslectici of mensen met een handicap.

Daisy-speler
Daisy-roms zijn af te spelen via de computer of met een zogenoemde daisy-speler. Deze speler heeft extra grote knoppen voor eenvoudige bediening. Eén van de handige toepassingen van de daisy-speler is dat de speler onthoudt waar je bent gebleven met luisteren als je de speler uitzet en ook als je de daisy-rom uit de speler haalt.

Kennismaking
Onze bibliotheken hebben ter kennismaking een kleine collectie daisy-roms (overzicht). Ook kunt u een daisy-speler lenen om te ervaren of het apparaat iets voor u is. Zo’n kennismakingspakket bevat een daisy-speler met handleiding en drie door u zelf uit te kiezen daisy-roms.

Loket Aangepast Lezen
Wilt u blijvend daisy-roms lenen, dan bent u bij het Loket Aangepast Lezen aan het goede adres. Dit is het landelijk loket voor mensen met een leeshandicap. U kunt hier gesproken boeken, kranten en tijdschriften lenen op daisy-rom. Informatie over deze uitleenservice vindt u op de website van Loket Aangepast Lezen. Daar kunt u ook de folder ‘Lezen kan altijd!’ downloaden. Verder is er ook een voorlichtingsfilm Aangepast lezen.

 

Daisy-speler kopen?
Informeer bij uw zorgverzekeraar of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Dit geeft u informatie over de aanvraagprocedure en de mogelijkheden voor financiële vergoeding.

Veel mensen met een leeshandicap zijn niet op de hoogte van deze mogelijkheden. Dat is jammer, want met aangepast lezen kan het leesplezier aanzienlijk worden vergroot.

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA