BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

18 september 2009 @ 10:52 door | Geen reacties

Rivaliteit in een dorpje aan de Rijn

zoete-mond1De ‘nieuwe’ Rosenboom is eindelijk uit.

Veel fans zullen er naar uitgekeken hebben, al zijn er ook veel lezers die genoeg blijken te hebben van het wel heel gênante soort hoofdpersonen, dat Thomas Rosenboom in zijn oeuvre laat rondlopen. Maar de lang verwachte roman ‘Zoete Mond’ van Rosenboom is nu dan toch eindelijk verschenen. En het is een aanrader. Niet alleen voor die fans, die de dikke roman waarschijnlijk al uit hebben, maar vooral ook voor hen die deze schrijver inmiddels links laten liggen.

Sukkels en mislukkelingen
In zijn bekende romans ‘Gewassen Vlees’, ‘Publieke Werken’ en ‘De Nieuwe Man’ lopen heren rond, die je in het dagelijks leven als sukkels of mislukkelingen zou mijden. Rosenboom is erin gespecialiseerd dergelijke figuren toch boeiend te maken, zodat je er soms zelfs begrip voor krijgt.

Jeroen Vullings karakteriseert in Vrij Nederland de typische roman van Rosenboom als “een smeuïge vertelling, breed van opzet, breedvoerig van taal. Gesitueerd in het verleden. Bont geschilderde scènes. Humor van de gemene soort. Een volledig uitspelen van dramatische ironie, waardoor de lezer zich verkneukelt over de onwetende personages die onafwendbaar in de puree raken, vaak door eigen toedoen. Een keur aan opzettelijk toegebracht leed, aan dieren, ondergeschikten, bejaarden, kortom zwakkeren.”

Maar voor hen die dergelijke sujetten niet kunnen pruimen, ‘ Zoete Mond’ heeft veel minder de beklemming, dan zijn vorige romans. De schrijver krijgt zowaar iets menselijks. Toch is het zeker een prachtige aanvulling op de zo in de prijzen vallende serie romans.

Twee mannen
Opnieuw enkele mannen in de hoofdrol: dierenarts Rebert van Buyten en lokale beroemdheid Jan Florian van Zuylen Rothaar, een dwangmatige grappenmaker, die in de jaren ’60 van de vorige eeuw elkaar in een dorpje aan de Rijn in de weg staan. De dierenarts brengt onder de kinderen een golf van dierenliefde teweeg, maar door het stijgen van zijn roem stoot hij onbedoeld de andere beroemdheid van het dorp van zijn voetstuk. Naarmate de mooie Laura Banda het vaker over de laatste heeft, neemt bij Rebert de afkeer van de man toe tot een welhaast onbedwingbare obsessie. Hij zint op een zoete wraak.

Op onnavolgbare wijze brengt Thomas Rosenboom in de afwisselend bijna sprookjesachtige en toch soms beklemmende roman over verlangen en verlies, de rivaliteit tussen deze twee buitenstaanders in een dorpje aan de Rijn tot leven.

Tot slot hierbij een overzicht van alle Rosenboom-titels in de Zeeuwse bibliotheekcatalogus.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA