BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

28 september 2009 @ 09:25 door | 1 reactie

Vaagtaal

lezen-en-schrijven1Onlangs schafte ik het boekje ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ aan van schrijfster/cabaretière  Paulien Cornelisse. In The day after had ze op 25-04-2009 hierover een gesprek met Paul de Leeuw.

Een boekje over taal dus en hoe mensen bijna altijd iets anders zeggen dan ze bedoelen. Paulien Cornelisse geeft daarvan mooie voorbeelden. Zoals de uitdrukking ‘grappig dat je dat zegt’, in een discussie die inmiddels een ruzie aan het worden is. En over het veel gebruikte woordje ‘oké’ dat eigenlijk het nieuwe JA is.

Best wel
Ik bezondig me regelmatig aan dit soort taalgebruik. Eerst signaleer ik het nieuwe woord, moet er een beetje om lachen en voor ik het weet gebruik ik het zelf ook.
Best wel irritant! Mijn automatische spellingscontrole geeft nu aan dat ik beter een van de volgende suggesties kan gebruiken: Eigenlijk wel – Redelijk – Heel aardig
Die is nog niet helemaal bij de tijd dus.

Omdat ik geïnteresseerd ben in taal en taalgebruik bezoek ik regelmatig sites als de Taalprof en Irritaal en daardoor ontdekte ik dat er zelfs verkiezingen zijn voor  Taalzuurpruim 2009.

Vaagtaal
Hoewel ik modieus taalgebruik soms wat lachwekkend vind en eigenlijk ook een beetje irritant dat ik daar zelf ook aan meedoe, heb ik pas echt een hekel aan vaagtaal. En omdat dat vaagtaal bestaat is er natuurlijk ook een site over te vinden.

Volgens de maker van de site is vaagtaal een LOA, een door Lezen of Luisteren Overdraagbare Aandoening. Mooi gevonden. De titel van mijn vorige berichtje ‘Het nieuwe lezen’ vind ik ook  een vorm van vaagtaal.

‘Hart van Nederland’ besteedde in een uitzending ook aandacht aan vaagtaal en er is zelfs al een cursus  ‘Van vaagtaal naar graagtaal’ bij de Tekstridder en een verkiezing voor het aller-vaagste taalgebruik. Voorbeelden van Vaagtaal vindt u hier

Dit vind ik wel een mooie:
Ga nog even proberen om voor wat betreft de activiteiten van deze zondagmiddag “de neuzen de zelfde kant op te krijgen” zodat dit een “proactieve dag” kan worden. Dat is mijn “streefbeeld” voor vandaag waarbij we “out of the box” denken bij het “handen en voeten “geven van de plannen.

Wat mij vooral interesseert is: waarom gebruiken de overheid, managers en bazen toch zo vaak dit soort taal? Ik heb wel een vermoeden. U ook?

Boeken over taal en natuurlijk die over grammatica kunt u uiteraard lenen in onze bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

One thought on “Vaagtaal

  1. Marianne schreef:

    Ook ik heb het boek van Paulien Cornelisse met veel plezier gelezen.
    Er geestig en soms ook confronterend, vooral het stukje over ‘Oké’: ik hóór het me zeggen….

    Ik kan je nog twee leuke taalblogs aanbevelen: http://taal.web-log.nl/taaladviesdienst/ van ons aller Genootschap Onze Taal en http://www.dunglish.nl/ (where Dutch and English collide).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA