BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 oktober 2009 @ 09:11 door | 2 reacties

Angels & Demons: mijn Bernini-mysterie opgelost

berniniVoor  mijn verjaardag kreeg ik het boek ‘Het Bernini Mysterie’ van Dan Brown. Brown, vooral bekend als auteur van ‘De DaVinci Code’, past met zijn werken het best in het genre Fact Fiction: verzonnen verhalen die herkenbaar en realistisch, met feiten onderbouwd, worden neergezet.

Boek
Het boek kenmerkt zich door een mystieke kaft en een volume van 460 pagina’s. Dit laatste, en het feit dat ik in mijn vrije tijd meestal informatieve boeken lees, deden het boek in de boekenkast belanden. Natuurlijk met de bedoeling het in de zomervakantie te lezen.

Film
Naast lezen kijk ik ook graag films. Eén van de laatste die ik bekeek had de boeiende titel ‘Angels & Demons’. Een film met onder meer Tom Hanks als symbolist professor Robert Langdon en Ayelet Zurer als Vittoria Vetra, collega en dochter van wetenschapper Leonardo Vetra.

Verhaal
Langdon wordt gevraagd zijn deskundigheid in te zetten bij het oplossen van de moord op Leonardo Vetra. Het is Leonardo onlangs gelukt antimaterie op te wekken en te isoleren. Langdon ontdekt tijdens zijn speurtocht dat de Illuminati, een anti-christelijke sekte, nog steeds bestaat. De sekte heeft een bom in het Vaticaan verborgen, net tijdens de verkiezing van een nieuwe paus. De bom bestaat uit een capsule met antimaterie. Als de batterij opraakt zal dit leiden tot een gigantische explosie, die het Vaticaan zal wegvagen.
Ook zijn vier kardinalen, de pauskandidaten, gegijzeld. Vanaf een bepaalde tijd zal er elk uur een sterven. Samen met Vittoria volgt Langdon een eeuwenoud spoor dwars door Rome om de daders te pakken te krijgen. Dit spoor, het zogenaamde pad der verlichting, heeft de Barokke kunstenaar Bernini aangelegd door een combinatie van zijn beeldhouwwerken en piramides.

Beoordeling
Ik vond de film onderhoudend, snel en best grappig. Kijkt dus lekker weg. Andere meningen zijn: ‘ik vond Kapitein Rob spannender’ en ‘een uiterst dun verhaaltje met de diepgang van een rubberboot’. Ook wordt aangemerkt dat de film op veel punten afwijkt van het boek. Maar zoals vaak het geval is, zijn verwachtingen en beoordelingen subjectief. En gelukkig slaat de balans door naar de positieve kant.

Mijn Bernini-mysterie opgelost
Gaandeweg de film werd de naam ‘Bernini’ steeds vaker genoemd en kreeg ik het, beetje onbehagelijke, gevoel van ‘het zal toch niet waar zijn dat….’. Dus na afloop meteen in de kast gedoken en ja hoor, ‘Angels & Demons’ is de verfilming van ‘Het Bernini-Mysterie’. Nu dus maar hopen dat de film inderdaad afwijkt van het boek, en het boek nog beter is, want dan ga ik het graag alsnog lezen. Maar dat wordt dan pas in de volgende zomervakantie…..

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Angels & Demons: mijn Bernini-mysterie opgelost

 1. PeterS schreef:

  Geloof me, het boek heeft ook weinig diepgang, al zit het wel beter in elkaar dan de Da Vinci Code.

  Dan Brown is als schrijver zwaar overschat, maar het zijn heerlijke boeken om op het gemakje op de bank te lezen als buiten de herfstregens tegen het raam slaan.

 2. Marc schreef:

  PeterS, hartelijk dank voor de reactie!

  Jammer dat het boek qua verhaal dus ook wat tegenvalt. Dat het wel beter scoort dan de Da Vinci Code heb ik al meer gelezen en gehoord. Brown had zijn doorbraak onder het grote publiek met de Da Vinci Code, maar mensen die met “terugwerkende kracht” gaan lezen komen tot andere conclusies.
  Ik ben benieuwd wat het nieuwste boek gaat brengen. ‘The Lost Symbol’ heeft in Amerika, Canada en Groot-Brittanië al verkooprecords gebroken. In Nederland komt op 30 oktober de vertaalde versie uit: ‘Het verloren symbool’. Wat zijn uw verwachtingen, of heeft u het Engelstalige boek al gelezen?

  Met vriendelijke groet,

  Marc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA