BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

22 oktober 2009 @ 13:16 door | Geen reacties

Bericht van de koning

2009_05_06_napoleon1Afgelopen maandagavond hield schrijver/journalist Hans van den Eeden een lezing over de inspectietocht die Koning Lodewijk Napoleon in 1809 maakte door Zeeland. Geen saaie opsomming van feiten maar een gedetailleerd verhaal vol anekdotes over het dagelijks leven van de koning, geïllustreerd met (spot)prenten. Hoe hij reisde, wat en wie er meereisden, waar hij sliep en welke plaatsen hij bezocht.

De koning grijpt in
Lodewijk wilde op de hoogte gebracht worden van problemen die speelden, praatte onderweg met veel mensen en probeerde oplossingen te vinden. Zo voerde hij “het recht op borstvoeding” in. In die tijd overleefde 6 op de 10 zuigelingen het eerste jaar niet. Oorzaak hiervan was het feit dat de vrouwen al snel weer op het land aan het werk moesten en de baby’s thuislieten waar ze gevoed werden met koeienmelk. Dit recht werd bij wet vastgelegd en er werd toezicht gehouden op de naleving ervan. De vrouw die de meeste borstvoeding gaf kreeg zelfs een onderscheiding.

Koninklijke abdijvleugel
Tijdens zijn verblijf in Middelburg, verbleef de koning in de abdij. Die was echter nog niet geschikt voor zulk hoogstaand bezoek en moest halsoverkop behangen en ingericht worden. Overal in de stad werden meubels geleend om hem in te richten. Tot op de dag van vandaag is die koningsvleugel ingericht en klaar voor koninklijk bezoek. Dus mocht Beatrix weer eens komen, haar bedje ligt -dankzij Lodewijk- gespreid.

Bombardement
Na het koninklijke bezoek werd Vlissingen in augustus ongenadig gebombardeerd door de Engelsen. Vanuit zee werd de stad beschoten door 1100 kanonnen. Er vielen 350 burgerslachtoffers, het stadhuis en twee kerken werden verwoest, 65 woon/pakhuizen, en 250 huizen werden vernield. En zo begon de Engelse overheersing van Vlissingen. Dat die overheersing maar enkele maanden heeft geduurd hebben we te danken aan het feit dat de Britten niet bestand bleken tegen de Zeeuwse koorts. Vanaf 1810 kwam het hele koninkrijk Holland onder Frankrijk.

Een kleine expositie over dit bombardement is nog tot 31 oktober a.s. in onze bibliotheek te zien.

Voor wie meer wil weten, de boeken van Hans van den Eeden zijn te leen in de bibliotheek,  of lees het stukje ‘De hel van Vlissingen‘ van mijn collega Ron dat eerder op dit blog verscheen.

Auteur

Rubrieken Activiteiten, Internet, Vlissingen

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA