BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 oktober 2009 @ 08:04 door | 2 reacties

Broodje halfom

herman-broodMijn fascinatie voor Herman Brood gaat al terug naar mijn vroege jeugd. Een vriendje van mij op de basisschool (we zaten in klas 5) had de single ‘love you like i love myself ‘ bemachtigd bij de toen bekende platenzaak ‘Sjiep’ in de Walstraat te Vlissingen.( kent u het nog ?) Geboeid zaten wij te luisteren op zijn slaapkamertje twee hoog van zijn ouderlijk huis.
Terstond werd ik gepakt door Brood’s stemgeluid en zijn fenomenale begeleidingsband ‘the Wild Romance’ met onder andere de ex-Vlissinger Kees Meerman op drums en de Belgische ster-gitarist Danny Lademacher op gitaar.
De energie gierde door de speakertjes van het honderd gulden kostende geluidssysteempje (bestaande uit pick-up, versterkertje en twee luidsprekertjes) en bracht ons in vervoering.

Repertoire
Niet veel later heb ik mij als gitarist (mijn tweede beroep) ongeveer het gehele Wild Romance repertoire eigen gemaakt en menige Brood song met wisselende bands ten gehore gebracht op diverse podia in het land.  (met wisselend succes overigens, mijn liefde voor Brood-songs wordt blijkbaar niet door iedereen gedeeld..maar dit terzijde..)

Dit boek ‘Broodje halfom’ handelt uiteraard over ‘the one and only’ Herman Brood ; zanger, pianist, kunstschilder en levenskunstenaar. Een zeer markante persoonlijkheid die niet weg te denken is uit onze vaderlandse popcultuur. Brood overleed in 2001 na een sprong in het diepe van het Amsterdamse Hilton-hotel. Gesloopt door jarenlang alcohol en drugs(speed) misbruik. Het boek ‘broodje halfom’ beslaat de avonturen van het duo Chabot versus Brood tijdens de periode 1996 tot en met 1998, opgetekend door Bart Chabot. Dit boek is onderdeel van een drieluik dat Chabot schreef over zijn avonturen met Brood dat naast deze titel de delen ‘ Broodje gezond’ en ‘Brood en spelen’ bevat.

Stripverhaal
Welnu, Chabot’s ‘Broodje halfom’ pakte mij bijna net als toen in mijn jonge jaren dat eerste singeltje. In een poging om Brood bij te houden(waar hij redelijk in lijkt te slagen) in een door speed en andere stimulatia aangejaagde tomeloze daginvulling van schilderen, cafe en bordeelbezoek, optreden etc. weet Chabot als goede vriend van Brood in een zeer vlotte schrijfstijl zijn avonturen met Herman treffend in een bijna ‘slap-stick’ -achtige schrijfstijl weer te geven. Het boek leest als een spannend jongensboek met Brood en Chabot in de hoofrol als waren ze Sjors en Sjimmie. Ik heb het boek in een ruk uitgelezen net als de twee andere titels die samen dit geweldige drieluik vormen.

Dit boek en de twee andere titels van het drieluik zijn uiteraard te leen in onze bibliotheek. Waar ook talloze andere muziekboeken te vinden zijn en biografieen.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Broodje halfom

 1. abut schreef:

  Als aanvulling: het betreffende drieluik is in 2003 nog aangevuld met Broodje Springlevend, zie: http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?q=9038814135

 2. Brian Quite schreef:

  Beste meneer/mevrouw

  bedankt voor uw aanvulling.

  Mvgr,

  Brian Q

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA