BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

8 oktober 2009 @ 08:10 door | Geen reacties

Een automatische bibliotheek

Deze week werd bebieb-robotkend dat Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen in Zaamslag gaat experimenteren met een automatische bibliotheek, dus een voorziening zonder personeel.
Mijn eerste reactie op dat bericht was eigenlijk:  ‘Is er nog wel sprake van een bibliotheek als er geen personeel is om meerwaarde te bieden?’ Noemt u thuis de boekenkast een bibliotheek? Spreekt men op een notariskantoor van een boekenwand over een bibliotheek?

Natuurlijk snap ik dat het presenteren en uitlenen van boeken synoniem geworden is aan ‘de bibliotheek’. Maar of dat in deze moderne tijd nog opgaat, betwijfel ik ten zeerste. Er zijn tijden geweest dat mensen in de bibliotheek één van de weinige vormen van ontspanning en verdieping zagen, die men kende. Als er maar gelezen kon worden: wát deed er niet zo toe.

Die tijden liggen ver achter ons. We hebben minder tijd en als we al aan lezen toekomen, moet het wel iets bijzonders zijn. Bibliotheekmedewerkers worden dan ook steeds meer gezien als adviseurs, die helpen bij het maken van een keuze uit het enorme aanbod. Want de bieb biedt meer dan wat er in de kast staat. Alleen in Zeeland kunnen we kiezen uit meer dan 1,8 miljoen boeken!

Informatie
Tijdgebrek speelt wellicht een nog grotere rol bij het zoeken naar informatie. Hoe krijg ik zekerheid over de diagnose ADHD van mijn zoontje? Heb ik echt geen recht op zorgtoeslag? Welke opleiding moet ik kiezen uit dat enorme aanbod?
Bibliotheken spelen een steeds belangrijker rol bij het helpen beantwoorden van dergelijke vragen. Bijvoorbeeld door de daarvoor benodigde informatie op te zoeken en op websites te presenteren.

Meer dan een miljoen vragen werden vorig jaar met elektronische bieb-info beantwoord. Honderden mensen vroegen om advies en werden begeleid door het woud aan instellingen en websites.

Dergelijke begeleiding is óók de bibliotheek!

Collecties boeken, dvd’s en tijdschriften vormen in samenhang met deskundig wegwijzend personeel de bibliotheek van de toekomst. Zelfs als alle media digitaal beschikbaar komen, zoals met e-books, wordt die adviserende bibliothecaris alleen maar belangrijker. Hoe omvangrijker het aanbod, hoe specialistischer het zoeken.

In een automatische bibliotheek zal ik die begeleiding erg missen. En met mij heel veel anderen, denk ik. Of heb ik het mis?

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA