BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

9 oktober 2009 @ 08:28 door | 2 reacties

Een Zeeuws juweeltje

juweeltje

Regelmatig ga ik met een stel collega’s uit eten en dan vertellen we elkaar welke boeken we hebben gelezen en wat we er van vonden.
Dat is niet zo vrijblijvend als het klinkt, want we doen stuk voor stuk ons best om iets meer te zeggen dan het was mooi of spannend.
We doen dit in eerste instantie voor onszelf, maar het vak verloochent zich niet. We willen ook de klanten van de bibliotheek graag een eindje op weg helpen.

Leesvoer
Tijdens zo’n ‘leesvoer etentje’ kreeg ik de tip het boekenweekgeschenk van de  Week van het Zeeuwse boek 2008 eens te lezen. Een klein boekje van zo’n 140 pagina’s, maar wat een juweeltje.
Ik ga er niet veel over vertellen, want dat kunnen andere mensen veel beter en daarom  verwijs ik naar de site van boekverslagen van scholieren. Die site geeft 5 sterren voor dit boek, de hoogste score.

Toen het boekje uitgeven werd door de gezamenlijke Zeeuwse boekhandels was de titel ‘Zwieg Stille’. Uitgever Cossee die kennelijk ook gecharmeerd was van het boek heeft het dit jaar opnieuw uitgegeven onder de titel ‘De rietdekker’

Inmiddels is er al een tweede druk verschenen en verschijnt het volgend jaar in het Duits. “Uitgever Cossee heeft de rechten niet verkocht aan de hoogste bieder maar aan degene die er het meeste hart voor toonde”, aldus de schrijver Rinus Spruit in de PZC.
Toen ik dat las was ik geroerd want deze familiekroniek raakte ook mijn hart.

Ook scholieren vragen er in de bibliotheek naar, maar ik ben bang dat dat te maken heeft met de geringe omvang van dit werk. Toch hoop ik dat er een paar tussen zitten die de inhoud op waarde kunnen schatten.

Inspiratie
De schrijver heeft een tijdje moeten zoeken naar een plek waar hij inspiratie kon opdoen om het boek te schrijven. En dat dit niet in de trein was (avondretourtje Dordrecht) maar in de Zeeuwse Bibliotheek op de 1e verdieping snap ik helemaal.
In oktober en november houdt Rinus Spruit lezingen in diverse bibliotheken in Zeeland.

Vrijdag 30 oktober wordt in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg bekend gemaakt wie dit jaar de Zeeuwse Boekenprijs heeft gewonnen. Hier vindt u meer informatie en hier kunt u zelf een stem uitbrengen en zien dat ‘De rietdekker’ ook bij de genomineerden staat.

‘Zwieg Stille/De rietdekker’ is uiteraard te leen in uw bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Een Zeeuws juweeltje

  1. AvA schreef:

    Mooie titel, mooie foto, mooi boek, mooi stuk.

  2. Blogger schreef:

    Dank je wel AvA en graag gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA