BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

16 oktober 2009 @ 10:45 door | 2 reacties

Elektronisch lezen

Zag u de uitzending van Radar onlangs ook? Twee consumentenpanels probeerden vijf zogenaamde e-readers uit om een oordeel te kunnen vellen over elektronisch lezen. De ene groep stond symbool voor ‘trouwe lezers op leeftijd’ en de andere voor ‘dynamische jonge, Nederlands studerende vrouwen’. Beide groepen waren na verschillende tests erg positief over hun ervaring met het e-book.

Doorbraak
Al vele jaren zit ‘het’ er aan te komen. Dat boeken elektronisch worden is iets dat zeker is, maar wanneer de oplagen van virtuele boeken het aantal fysieke boeken zal overtreffen, is moeilijk te voorspellen. Vijf jaar? Of duurt het toch nog tien jaar? Persoonlijk denk ik dat het korter dan vijf jaar zal duren. Zeker waar het informatieve boeken betreft.

Het e-book overspoelt het gedrukte boek, maar boeken zullen natuurlijk nooit verdwijnen. Er zal altijd een markt voor zijn, maar ze zullen duurder worden en het aantal verkooppunten zal nog sneller afnemen, dan nu al het geval is. Het e-book wordt echter steeds aantrekkelijker. Dat begint met de readers, die geavanceerder worden.

e-book-01Nevenstaande e-reader is een voorbeeld van wat ons te wachten staat. De apparaatjes zijn geen verkleinde laptops, maar bestaan uit elektronisch papier dat prettig leest én zelfs opvouwbaar is (zie onderstaande foto). Naar mate consumenten meer belangstelling krijgen voor dit soort instrumenten, zullen de ontwikkelingen in een versnelling komen. En dan wordt het echt interessant.

Wat dacht u van een e-reader, waarop duizend boeken te plaatsen zijn, die straks interactief met elkaar in verband te brengen zijn. U klikt een woord aan dat u niet begrijpt, en uit de Dikke van Dale (op uw reader) komt keurig de betekenis van het woord? U leee-book-02st over een land en schakelt automatisch over via Google naar interesante websites over dat land.

Er zal een wereld opengaan voor u als lezer, maar ook voor de bibliotheek. Dan kunnen wij eindelijk eens ongegeneerd reclame maken voor prachtige boeken, want we kunnen het dan in duizendvoud leveren, als u daarom vraagt. Simpel even downloaden! Nu is het kunnen leveren van een veelgevraagd boek vaak een groot probleem.

Kortom: Bibliotheek Vlissingen ziet de opkomst van elektronische boeken als dé kans om u nog beter van dienst te kunnen zijn. De komende tijd mag u van ons verschillende initiatieven verwachten om u met deze ontwikkelingente laten kennismaken.

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Elektronisch lezen

  1. PeterS schreef:

    Zou het niet eerder zijn dat je boeken dan gewoon voor een klein bedrag kan downloaden bij de auteur en de hele laag van uitgever en boekhandel (incl. bibliotheek) op termijn zal verdwijnen?

  2. Kees Hamann schreef:

    Dag PeterS,

    Helemaal met jou eens! Wij hopen ook als bibliotheek uit die keten van leveranciers te kunnen stappen, zodat lezers op de kortst en goedkoopst mogelijke manier aan informatie en cultuur kunnen komen. Wij zien voor de bibliotheek dan vooral een adviserende en stimulerende taak weggelegd en niet langer een distribuerende functie.
    Nu worden er natuurlijk al digibooks aangeboden, maar voor een absurd hoge prijs (twee drie euro goedkoper dan de gedrukte versie. Dit roept een illegaal circuit op, zoals dat ook rond het downloaden van muziek ontstond. Als bibliotheek zullen we dus snel komen met een service om klanten te wijzen op goede downloadmogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA