BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

12 oktober 2009 @ 07:55 door | Geen reacties

‘Leve de Koning!’

lodewijk-napoleonDit jaar staat de Week van de Geschiedenis die loopt van 17 tot en met 25 oktober, in het teken van ‘Oorlog en vrede’. Eén van de oorlogen die Vlissingen heeft moeten doorstaan, vond plaats in 1809. De Engelsen waren uit op de Schelde, de toegang tot Antwerpen. Om die te beheersen, werd Vlissingen zowel vanaf zee als vanaf land aangevallen.

Expositie
In Kamer 11 van de bibliotheek, hebben we met het beperkte materiaal dat hierover beschikbaar was, een kleine expositie ingericht over deze aanval. Er zijn tien prenten te zien van het bombardement met daaronder even zoveel foto’s met hoe die plaats er tegenwoordig uitziet. Da’s ook wel nodig want er is veel veranderd in de tijd en sommige plaatsen en gebouwen zijn voor mij onbekend of onherkenbaar.

Lodewijk Napoleon
In 1809 bracht koning Lodewijk Napoleon een bezoek aan Vlissingen voor een inspectiereis. Bij zijn bezoek bezocht hij o.a. het monumentale stadhuis van Vlissingen. Enkele maanden later voerden 40.000 Engelse militairen een invasie op Walcheren uit. Als gevolg van die bombardementen werd o.a. het Vlissingse stadhuis vernield.

Op reis met Lodewijk Napoleon
Journalist Hans van den Eeden schreef een boek over de reis die Lodewijk Napoleon maakte van april tot mei in 1809 met de titel: ‘Leve de Koning! Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland’.
Hij beschrijft op basis van een verslag van de lijfarts van de koning, van dag tot dag de plaatsen die werden bezocht , hoe de koning ontvangen werd,  wat hij er deed, waar hij verbleef en overnachtte. Het boek is prachtig geïllustreerd met oude prenten en hedendaagse foto’s, veelal in kleur, van door de koning bezochte plaatsen en gebouwen. ‘Leve de Koning!’ is uiteraard te leen in bibliotheek Vlissingen.

Lezing
Op maandagavond 19 oktober komt Hans van den Eeden een lezing geven over het bezoek van de koning aan Zeeland. Hij ondersteunt zijn verhaal met anekdotes en een powerpointpresentatie. We starten om 19.45 uur. Kaarten kosten € 2,- voor bibliotheekleden en € 3,- voor niet-leden. Ze kunnen gereserveerd worden aan de balie bij de bibliotheek, per telefoon (422100) of per mail (activiteit@spui.nl).

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA