BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

7 oktober 2009 @ 08:00 door | Geen reacties

Twitteren als de vogeltjes…

twitterEén van de grootste hypes op het internet momenteel is Twitter. ‘To twitter’ is Engels voor ‘kwetteren’ (vogels).

‘Twitter’ is een internetdienst waarbij gebruikers korte berichtjes van maximaal 140 tekens publiceren. Een ‘twitteraar’ deelt dus informatie in een heel kort berichtje dat door iedereen op het web kan worden gelezen. Dankzij de functie ‘reply’ kunnen korte conversaties ontstaan die lijken op chat, maar toch weer net iets anders zijn. Met de functie ‘direct messages’ kun je privé berichtjes sturen naar iemand in je netwerk.

Wie zich bovendien inschrijft op iemands berichten of ‘tweets’ (met het knopje ‘Follow’), krijgt alle berichten van die persoon te zien op zijn twitterpagina. (< bron)  Omgekeerd kunnen mensen jou ook volgen. Wil je niet dat een bepaalde persoon jou volgt, dan kan je die gewoon ‘blocken’. Nog niet helemaal duidelijk hoe Twitter werkt?  Bekijk dan dit leuke filmpje.

Zelf twitteren?
Wie wil twitteren maakt het beste een account aan.

Wat kan je met Twitter?
Veel mensen gebruiken Twitter om te communiceren naar anderen waar ze mee bezig zijn. Gelukkig kan je er ook nuttige dingen mee doen. Via twitter kan je bijvoorbeeld het laatste nieuws opvolgen via de tweets van bijvoorbeeld CNN of NRC. Met Twitter creëer je bovendien een persoonlijk netwerk van collega’s, vrienden enz. met wie je de hele dag door tips, links enz. kan uitwisselen.

Toepassingen
Inmiddels zijn honderden toepassingen gemaakt voor Twitter.  Één van de handigste is Twitter Search waarmee  je zelf duizenden twitterberichtjes kunt doorzoeken. Wil je meer gestructureerd zoeken, maak dan gebruik van een zogenaamde ‘hashtag’. Dit een soort trefwoord, voorafgegaan door een #, dat zegt waarover je tweet gaat. Bijvoorbeeld: #vlissingen. Nog een andere interessante toepassing is TweetDeck om je tweets op een handige manier te beheren.

Wie twittert?
Een beroemde twitteraar in Nederland is bijvoorbeeld Maxime Verhaegen of Rita Verdonk of schrijver Ronald Giphart.  In het buitenland heb je ook veel beroemde twitteraars. Barack Obama is er ééntje van.

Voor de boekenwurmen is er Twitterlit. Twitterlit publiceert dagelijks de eerste zin uit een nieuw boek en linkt door naar de online boekhandel Amazon.

Auteur

Rubrieken Algemeen, Internet

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA