BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

19 oktober 2009 @ 07:38 door | 1 reactie

Uit de oude doos

verhuizingWeet u nog? Zo’n 10 jaar geleden verhuisde de Vlissingse bibliotheek van de Lange Zelke naar de Spuistraat. Een verhuizing die veel stof deed opwaaien, en dan niet alleen door het heen en weer geloop van de 1574 sjouwende leerlingen. Met deze actie haalden we verschillende landelijke dagbladen en zelfs de Tweede Kamer.

Kamervragen!
Tweede Kamer lid Van Bommel had verschillende vragen over de verhuizing aan de staatssecretarissen Adelmund en Van der Ploeg. Van Bommel had 5 vragen voor hen, de leukste hiervan wil ik met u delen:
‘Is het u bekend dat de scholieren een overeenkomst met de Stichting Innovatie Bibliotheek Vlissingen hebben moeten sluiten volgens welke zij tijdens de verhuizing niet mogen plassen, niet mogen flirten of fluiten of andere ongepaste en ongewenste activiteiten bedrijven jegens passerende collega’s en dat zij bij ongeregeldheden door hun docent direct in de hoek mogen worden gezet? Zo ja, wat is daarop uw reactie?’

Ludiek contract
Het klopt inderdaad dat alle leerlingen een overeenkomst hebben moeten tekenen. Onze directeur had namelijk een heel ludiek contract opgesteld waar al bovenstaande eisen in stonden, zonder erbij na te denken dat enkele volwassen mensen deze zeer serieus zouden nemen.
Het antwoord op de vraag was dan ook: ‘Ja, die overeenkomst is mij bekend. Ik ben van mening dat deze overeenkomst een ludiek middel is om een actie als deze ordelijk te laten verlopen. Ik heb dan ook begrepen dat de actie plezierig en zonder incidenten is verlopen’.

De verhuizing
Om de leerlingen niet te laten verdwalen was eerst een route door de stad uitgezet. Van de boekenkasten in de oude naar de boekenkasten in de nieuwe bieb. De leerlingen kregen een tas met hierin een aantal, door een bibliotheekmedewerker uit de kast gehaalde, boeken mee. Die werden in de nieuwe bieb weer in ontvangst genomen door een andere medewerker en in de juiste kast geplaatst.

De verhuizing van 62.000 boeken werd op deze manier in 2 uur volbracht (een nieuw wereldrecord?). Met deze manier van verhuizen bespaarde de bibliotheek de helft van de oorspronkelijke verhuiskosten en  kon twee weken eerder dan gepland haar deuren weer openen.

Al met al een geslaagde verhuizing, met de nodige publiciteit, zo’n 10 jaar geleden!

Auteur

Rubrieken Algemeen, Vlissingen

Trefwoorden

Reageren

One thought on “Uit de oude doos

  1. AvA schreef:

    Het is me tien jaar geleden ontgaan, maar ik vind het alsnog een geweldig idee!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA