BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 november 2009 @ 08:00 door | 2 reacties

Aanrader op rijm

dr-seussDe schrijver dr. Seuss is mijn kinderboekenheld. Hij heeft idiote, fantasievolle figuren bedacht zoals de Lorax, de Knak in mijn zak en de Fnuiken die in de meest futuristische landschappen rondlopen en in eigenaardig gebouwde huizen wonen. De teksten bestaan uit grappige riedeltjes en rijmelarijen, rare zinnen en niet bestaande woorden. Pas toen ik ze als volwassene voor ging lezen aan mijn dochter, besefte ik dat er ook een pedagogische kant aan zijn verhalen zat.

Groene eieren met ham
Mijn populairste boek was ‘Groene eieren met ham’. Dat klinkt op voorhand niet erg smakelijk. Bram probeert ze op opdringerige wijze aan de man te brengen. Hij schuwt daarbij geen enkel middel of argument en bedenkt de meest uiteenlopende manieren om zijn eieren aantrekkelijk te maken. En tegen zoveel druk is niemand opgewassen. Zouden groene eieren met ham uiteindelijk dan toch lekker blijken?

Moraal van het verhaal
Het opvoedkundige element zit  ‘m natuurlijk in:  zeg nooit dat je eten niet lust voordat je het geproefd hebt. Wat ik als kind uit dit verhaal haalde was dat je vooral tot vervelends toe moest doordrammen om je zin te krijgen. Net als Bram die uiteindelijk zijn eieren toch ‘door de strot’ weet te duwen.
Ondanks dat ik er de verkeerde conclusie uit trok, wil ik u dit boek toch aanraden. Niet alleen omdat ik denk dat de meeste kinderen wel de juiste les zullen leren maar vooral omdat het een feestje is om het te lezen en de prenten te bekijken. Om u een idee te geven hierbij een verkorte versie.

Ook in de bieb zijn natuurlijk verschillende boektitels en dvd’s te vinden van Dr. Seuss. Meer informatie, een biografie en spelletjes zijn te vinden op de website van dr. Seuss.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Aanrader op rijm

  1. Irene de Nood schreef:

    Mooi boek! Goed voorgelezen. Wel wat bladzijden vergeten….ja wij kunnen thuis mee lezen, we hebben dat boek! er staan ook wel erg veel herhalingen in dat boek maar dat is ook leuk. Maar erg leuk om te horen. Succes Cas! Groeten Anne en Irene.

  2. Cas schreef:

    Hoi Irene,
    Ik heb er bewust voor gekozen een verkorte versie van het het op ’t blog te zetten. Het wordt gewoonweg te lang met al die herhalingen. Bovendien wil ik niet alles al verklappen voor toekomstige lezers. Groeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA