BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

26 november 2009 @ 07:20 door | Geen reacties

Alle aanwinsten op een rij

Aanwinsten in NetvibesIk ga u niet lastig vallen met een uitleg over RSS, widgets of Web2.0, tenminste niet met het technische verhaal erachter. Bibliotheek Vlissingen experimenteert sinds enige tijd met dit soort technieken. We zijn daarbij vooral op zoek naar praktische toepassingen, zoals attendering op onze aanwinsten.

RSS
RSS (filmpje) is een nieuwe manier van nieuws lezen en laten zien. Als u op internet (bijv. marktplaats.nl, nu.nl, bibliotheekvlissingen.nl) het nieuws wilt volgen, dan kost dat tijd. Met een RSS-lezer kunt u in één venster het nieuws van een heleboel sites verzamelen.

Die overzichten of RSS-feeds kan men inlezen in een standaard internetbrowser (Internet Explorer, Firefox), een RSS-reader (Google Reader, Bloglines) of uw persoonlijke startpagina (iGoogle, Netvibes). De meeste RSS-readers vragen u enkel om het http-adres (URL) van de RSS-feed te kopiëren en te plakken in hun abonneerscherm.

Persoonlijke startpagina
In één oogopslag nieuws, weer en actuele beurskoersen onder ogen: vroeger had je daar de krant voor, maar tegenwoordig kunt u zo’n persoonlijke pagina zelf samenstellen op internet. Google biedt al zo’n persoonlijke startpagina, maar een mooi vormgegeven alternatief is Netvibes.com.

Wie zich gratis bij Netvibes (filmpje) inschrijft kan vrij kiezen uit een aantal blokken met daarin bijvoorbeeld het laatste nieuws van de PZC, het weer in Vlissingen, een overzicht van uw webmail, en de aanwinsten van de bibliotheek. De blokken (widgets) zijn makkelijk naar eigen smaak heen en weer te schuiven. Netvibes kan ook worden gebruikt als kladblok, agenda en fotoalbum. Dat is typisch Web 2.0: hoe persoonlijker, hoe beter. Een voordeel van de digitale startpagina is dat die overal ter wereld kan worden opgevraagd, zelfs op mobiele telefoons.

Netvibes Universe
Naast de persoonlijke Netvibes is er een publieke variant, Netvibes Universe. Hiervan maken niet alleen particulieren gretig gebruik: ook de VPRO, de Volkskrant en Bibliotheek Vlissingen hebben er een pagina. Daar houden zij hun bezoekers op de hoogte van het laatste nieuws, aangevuld met bijvoorbeeld filmpjes en foto’s.

Op onze Netvibes pagina zijn alle RSS-feeds voor bibliotheeknieuwtjes, weetjes en aanwinsten te vinden. De aanwinsten die u daar ziet komen direct uit onze bibliotheekcatalogus. Om het u makkelijker te maken hebben we de nieuwe romans in Vlissingen en Souburg opgesplitst naar uw favoriete genre. Aan dit overzicht zullen we nog nieuwe uitsplitsingen toevoegen.

RSS in de catalogus
Liefst geen voorgekookte selecties? De catalogus biedt u RSS-feeds voor de meest actuele titels bij elke zoekopdracht die u maar wenst. Het enige wat u hoeft te doen is na een zoekopdracht op het knopje ‘RSS|FEEDS’ (onder de zoekbalk) te drukken.

U kunt natuurlijk ook de feed volgen van alle aanwinsten in alle Zeeuwse bibliotheken: http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/rss.ashx?uilang=nl. Voor attenderingen op maat houdt u echter het beste onze Netvibes pagina in de gaten!

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA