BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 november 2009 @ 07:48 door | 1 reactie

De Wet van Spengler

de-wet-van-spenglerDoor collega Sofie werd ik attent gemaakt op het boek ‘De Wet van Spengler’, een boek dat ik uit mezelf niet gauw zou pakken, waarschijnlijk vanwege de wat suffe omslag.
Ik was dan ook blij verrast toen ik vanaf de eerste bladzijde geboeid bleek te zijn door het verhaal en de schrijfstijl van auteur Jaap Scholten.

Vijf broers
In ‘De Wet van Spengler’ vertelt Frederik het verhaal van de vijf broers Spengler, die hun vroege jeugd in armoede doorbrengen in een vijandig rooms provinciestadje ver van alles en iedereen.
Na de dood van de man die zij vader noemen, worden de jongens door hun moeder op de trein gezet en komen ze terecht op het landgoed van hun grootouders, met een park met rozentuinen en zwemvijvers. Daar krijgen ze te maken met een heel ander leven: dat van het uitstervende soort grootindustriëlen.

De veerkracht van de familie blijkt jaren later wanneer Julius, de oudste broer ernstig ziek blijkt.

Sterke verhalen
De gesprekken en herinneringen tussen de broers refereren eerder aan mannelijk machogedrag dan aan emoties. Toch vormen hun ‘sterke’ verhalen een vorm van rouwverwerking. Wat er echt toe blijkt te doen, is dat de gezinsleden voor elkaar door het vuur gaan: voor hen geldt immers  de Wet van Spengler.
De roman is een adembenemende familiegeschiedenis rond de Spengler-broers, maar bovenal is het een monument voor Julius, de oudste van hen.

Aangrijpend
De relatie tussen de broers wordt in het boek treffend, geestig en liefdevol beschreven, zonder sentimenteel te worden. Ik vond het een prachtig geschreven en aangrijpend verhaal over vriendschap, liefde en loyaliteit.

Uiteraard is het boek te leen in de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

One thought on “De Wet van Spengler

  1. AvA schreef:

    Wat heerlijk hè dat je soms door iemand op een boek gewezen wordt dat je zo aanspreekt. Daarom lees ik jullie blog. maar dit boek kende ik al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA