BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

23 november 2009 @ 07:50 door | Geen reacties

Een mp3-speler voor Sinterklaas

podcastWie nog op zoek is naar een leuk cadeautje voor Sinterklaas, kan misschien overwegen een mp3-speler te kopen.  Dankzij dit handzame apparaatje heb je  je favoriete deuntjes altijd bij de hand. Wat veel mensen echter niet weten is dat je ook zogenaamde podcasts op je mp3-speler kunt plaatsen.

Wat zijn podcasts?
Een podcast is een radiouitzending die via het internet wordt verspreid. Het verschil met live radio is dat je een podcast volledig kunt downloaden en als mp3 kan meenemen op je draagbare mp3-speler. Je kunt er dus naar luisteren wanneer het jou uitkomt (op de trein, bus enz.). Uiteraard is de podcast ook gewoon op je computer af te spelen.

Aanbod
Podcasts worden vaak aangeboden in een reeks waarop je via RSS een abonnement kan nemen. Wie even snuffelt op internet, zal merken dat er een heel divers aanbod van podcasts beschikbaar is: variërend van fragmenten uit radioprogramma’s tot volledige taalcursussen. Een voorbeeld van zo’n taalcursus vind je bijvoorbeeld op LearnItalianPod.

Waar te vinden?
De meeste podcasts kan je gewoon gratis downloaden op het internet en afspelen op je mp3-speler of computer.  Wie vooral geïnteresseerd is in Nederlandstalige podcasts kan op de site Gespod zijn hart ophalen. Op Radiocast vind je podcasts van Nederlandse publieke omroepen.

Daarnaast is er ook specifieke software waarmee je podcasts kan vinden, beluisteren en opvolgen. Dat zijn zogenaamde podcatchers. De populairste op dit moment is iTunes, de gratis te downloaden mediaplayer van Apple. Andere podcatchers vind je op Podcatchermatrix.

Zelf maken?
Zelf een podcast maken is niet zo moeilijk. Het enige dat je nodig hebt: software, een microfoon en een plek om je opnamen beschikbaar te stellen. Op Kennisnet vind je een goed stappenplan.

Bibliotheekpodcasts
Momenteel zijn er maar enkele bibliotheken in Nederland die podcasts aanbieden. Enkele voorbeelden zijn:
–    Bibliotheek Waterweg
–    DOK Delft.

Veel luisterplezier!

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA